Budaörsmed

Budaörsmed

Így teszi tönkre a magas vérnyomás a szervezetét

2017. szeptember 10. - Budaörsmed

Szinte mindenki tisztában a magas vérnyomás főbb veszélyeivel, azonban kevesen tudják, hogy pontosan miket is eredményez egyes szervek esetében. Mikor érdemes hipertóniára gyanakodni, illetve mik a főbb kezelési elvei?

 

Agy

A hipertónia szinte legnagyobb veszélye a stroke. A magas vérnyomás következtében a meggyengült erek könnyen károsodhatnak, ami súlyos vérzést okozhat az agyban. Azonban astroke lehet nem vérzéses is, amikor az endotél (az erek belső felszíni rétege) károsodik a tartós magas vérnyomás miatt. Ekkor kitapadnak kis vérlemezkék, lerakódik a koleszterin, és ún. arterioszklerotikus plakk képződik, amely szűkíti az eret, rontja az agy vérellátását, és emiatt károsodik az agy.

Szemek

A hipertónia kevésbé ismert következménye a homályos látás, sőt, akár még vakság is (bár azt hozzá kell tenni, ez nagyon ritka). De a nagyon magas vérnyomás (220/140 Hgmm például) okozhat vérzést a látóideg hártyáján (retinán), vagy esetleg pangást a szemből az agy felé induló idegköteg területén (papillán), és mindezek vezethetnek látási zavarhoz.

Képtalálat a következőre: „bloodpressure”

Vesék

„A vesék egyfajta szűrő funkciót látnak el a szervezetben, így kiemelkedő szerepük van.  Egy idő után a magas vérnyomás – ahogy a test más részeiben-, hat az erek állapotára, aminek következtében a vesék nem tudják tökéletesen ellátni a feladatukat. A vese ereinek károsodása a szerv működésének zavarához, veseelégtelenséghez, sőt, akár dialízis kezelés szükségessé válásához vezethet.”- mondja dr. Kapocsi Judit, a Trombózisközpont magas vérnyomás specilistája.

Szív

A szív vérerei esetében ugyanaz a helyzet, mint az agynál, és ekkor a következmény angina pectorisz, szívinfarktus vagy szívelégtelenség lehet.

Tegyen a súlyos szövődmények ellen

Ahogy láthatja, a magas vérnyomás szinte az összes fontosabb szervünkre hatással van, így mindenképp kezelést igényel. Sajnos a hipertónia csak ritkán okoz tüneteket, ezért érdemes rendszeresen megmérnie/megméretnie a vérnyomását. A terápiája természetesen több lépcsős, mely során nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő életmódra, a helyes táplálkozásra (DASH diéta), valamint a gyógyszeres kezelésre. A kezelés sikerességéhez persze elengedhetetlen a rendszeres orvosi konzultáció, valamint a 24 órás vérnyomásmérés.

Kövess minket a facebook-on is: http://bit.ly/2qKMjXW

A bejegyzés trackback címe:

https://budaorsmed.blog.hu/api/trackback/id/tr9912819848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása