Budaörsmed

Budaörsmed

Mindent az epilepsziáról – Kezelés

2017. szeptember 10. - Budaörsmed

Az epilepszia a központi idegrendszer zavarából származó, neurológiai betegség.

 

A megfelelő gyógyszerek segítségével az epilepsziabetegek rohamainak száma jól ellenőrizhető módon csökken, és folytathatják normális, mindennapi életüket.

 

A kezelés legfontosabb elemei az alábbiak:

az előírt gyógyszereket az előírt mennyiségben és módon kell szedni, ezt a beteg önkényesen ne szakítsa meg,

– biztosítsa magának a rendszeres, kielégítő alvásritmust,

– törekedjék kiegyensúlyozott, egészséges életmódra,

– próbálja a stresszhelyzeteket kezelni,

– étkezése is legyen rendszeres és szabályos (gyakoribb lehet a rohamaktivitás, ha fokozódik az éhségérzet),

– találja meg, ha lehetséges, mi az a trigger, kiváltó ok, amitől beindul a roham, pl.: villódzó fények, videojátékok, gyorsan váltakozó napfény-árnyék hatások, és próbálja meg ezeket a hatásokat kerülni,

– nagy mennyiségű alkohol-, és koffeintartalmú készítmények kerülése,

– rendszeres vérképellenőrzés ajánlatos – ezt előírni az orvos feladata,

–  tudni kell, hogy az epilepszia kezelésére alkalmazott szerek és egyéb gyógyszerek között, amit esetleg szed a beteg, kölcsönhatások lehetnek, pl. fogamzásgátlók, növényi eredetű gyógyszerek stb. minden új gyógyszer megkezdése előtt konzultálni kell az orvossal, és

– terhesség, vagy tervezett, várható terhesség előtt is be kell állítani újra a gyógyszerelést, valamint a terhesgondozás része kell legyen az epilepsziára való külön figyelem az orvos és a védőnő részéről is.

Képtalálat a következőre: „neurology”

Ha az epilepsziabeteg autót vezet, fontos ezt megbeszélni az orvossal. Az orvos tanácsolhatja azt, hogy ameddig az epilepsziabetegség nincsen megfelelő ellenőrzés alatt – tehát a gyógyszerelés hatása beállt, valamint a rohamaktivitás is jól ellenőrizhetővé válik – addig a beteg ne vezessen, ne dolgozzon veszélyes gépen, munkakörben, illetve egyedül ne ússzon, ne űzzön extrém sportokat sem.

Kövess minket a facebook-on is: http://bit.ly/2qKMjXW

 

A bejegyzés trackback címe:

https://budaorsmed.blog.hu/api/trackback/id/tr5912819808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása