Budaörsmed

Budaörsmed

Rákos tünetek, amiket a nők figyelmen kívül hagynak

2017. szeptember 14. - Budaörsmed

A szakértők szerint a nők hajlamosabbak arra, hogy gyakrabban elmenjenek kivizsgáltatni magukat, mint a férfiak, főleg, ha zavaró  tüneteket észlelnek magukon. De nem mindegyikük.

 

A fiatalabb nők például hajlanak arra, hogy olyan tüneteket hagyjanak figyelmen kívül, amik a rákra jellemzőek. Nekik az az elképzelésük, hogy a rák az öregebb emberek problémája, és nem az övék, továbbá vannak olyanok, akik szándékosan nem akarják észrevenni a rák tüneteit.

Azokról a tünetekről lesz szó, amelyek nem késztetik arra a nőket, hogy a rák miatt aggódjanak azonnal, pedig ki kellene vizsgálni őket.

Megmagyarázhatatlan súlyveszteség

Sok nő boldog, hogy erőfeszítések nélkül gyorsan lefogy. De a meg nem magyarázott súlyveszteség vagy a táplálékbevitel drasztikus csökkenése egy hónap alatt már problémát okozhat. Azonnal ki kell vizsgálni!

Puffadás, dagadás

Ez sok nő életében közös pont. Egyik tünete a petefészekráknak. Többi tünete a hastáji fájdalom, vagy medencefájdalom miközben telítve érzed magad, pedig, nem ettél sokat. Ha majdnem minden nap előfordul és néhány héten keresztül kitart, akkor tanácsot kell kérni az orvostól.

Mellben illetve mellen történő elváltozások

A legtöbb nő tudja, hogy a mellben megjelenő csomó utalhat rákra. Ám vannak más tünetek is. A vörösség és vastagodó bőr a mellen jelezhet egy nagyon ritka, de agresszív fajtájú mellrákot. Ha olyan bőrduzzanatod van, ami hetekig kitart, akkor fel kell keresni a orvost.

Vérzés

A nők hajlanak arra, hogy ne vegyék komolyan a korai vérzést. Ám az erős vérzésnél is figyelni kell, nehogy összekeverjék a gasztrointesztinális (gyomorral és belekkel kapcsolatos) vérzéssel, amely a végbél- és vastagbélrák (ún. kolorektális rák) tünete is lehet.

Bőrelváltozás

A legelső dolog, hogy az elváltozott anyajegyeket mindig át kell vizsgáltatni, mert ez a bőrrák lehetséges jele, de a bőrelszíneződéssel is vigyázni kell.

Nehéz nyelés

Ha diétáztál, és a könnyű levesek és italok után nehéz, rágós ételekre térsz rá, természetes, ha nem könnyű a rágás és nyelés. Ám ha hosszú távon nehezedre esik a nyelés, akkor az a GI rák egyik tünete is lehet, például a nyelőcsőben.

Vér rosszkor rossz helyen

Ha észreveszed, hogy a vizeletedben vagy a székletedben vér van, az utalhat vastagbélrákra. A vér természetesen a hüvelyből is származhat, ha egy nő menstruál, de ha nem, ki kell zárni a hólyag- és veserákot.

Hastáji fájdalom és depresszió

Bármely nőnek, akinek fájdalmai vannak a hasában és levertnek tűnik, szüksége van részletes kivizsgálásra. Néhány kutató megtalálta a depresszió és a hasnyálmirigyrák közti kapcsolatot, de ez nehezen értelmezhető összefüggés.

Szájban való elváltozás

A dohányosoknak, ha fehér foltok jelennek meg a nyelvükön, azonnal fel kell keresniük az orvost, mert a leukoplakia, a szájüreg nyálkahártyáján jelentkező fehér folt, a szájüreg leggyakoribb daganatmegelőző állapotának tekinthető.

Fájdalom

Az idő múlásával egyre több mindenünk fáj, amit az öregedésnek tudunk be. Legtöbb esetben így is van, és nem a rák előjele. Ám, ha nem múlik a fájdalom, akkor fel kell keresni az orvost, biztos, ami biztos.

Láz

Ha olyan lázad van, amit nem lehet influenzával vagy más fertőzéssel, betegséggel magyarázni, akkor az utalhat a rákra. A láz gyakrabban fordul elő, ha gyorsan terjed a rák. Ez jelezheti a korai vérrákot, mint például a leukémiát vagy a nyirokcsomó megnagyobbodását.

EDITORIAL+COVER: Arizona Muse in Elle France August 26th, 2016 by Steven Pan - Early In The Moring/ De Bon Matin - Photography: Steven Pan,  Model: Arizona Muse,  Styling: Jeanne Le Bault,  Hair: Jonathan Connelly,  Make-Up: Violette,  Nails: Mataja Virginie, Prop Styling: Charlotte Huguet.

Fáradtság

A fáradtság egy másik homályos tünet, ami a rák tünete is lehet, de rengeteg másik problémáé is. Ez előfordulhat, miután a rák megnőtt, de más bizonyos rákfajtákban, mint például a leukémiában korán jelentkezhet.

Állandó köhögés

A köhögés előfordul, ha megfáztál, ha az influenzát elkaptad, allergiás vagy, és néha a gyógyszerek egyik mellékhatásaként is. De egy olyan hosszú köhögést, ami több mint három vagy négy hétig tart, nem szabad semmibe venni.

Kövess minket a facebook-on is: http://bit.ly/2qKMjXW

A bejegyzés trackback címe:

https://budaorsmed.blog.hu/api/trackback/id/tr3312829288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása