Budaörsmed

Budaörsmed

Komoly fájdalmakat okozhat a helytelen testtartás

2017. november 27. - Budaörsmed

Ezért okoz sok gondot a helytelen testtartás

Amikor valaki görnyedten tartja magát, akkor a teste a normálistól eltérő pózba kerül. Ez sajnos nem marad megtorlatlanul, hiszen a test minden apró izma más-más feladattal és teherbírással rendelkezik. Az izomzat egy pontosan összehangolt rendszer, így ha egy részén valamilyen zavar áll be, úgy az kihat a környező területekre is. Éppen ezért tartásbeli hiba esetén, míg egyes izmokra, izomcsoportokra a kelleténél kevesebb terhelés jut, addig más részek kénytelenek lesznek plusz terhet vállalni, ami egy idő után megbosszulja magát. Ez azért is fontos, mert a probléma az idő múlásával csak rosszabbodik, mivel az izomzaton kívül az ízületeknél, porckorongoknál, csigolyáknál is gond keletkezhet.

 

Milyen problémákat okozhat a görnyedt hát?

Hanyag tartás esetén a leggyakoribb panaszok közé a hát/csípő/derék/nyak fájdalma sorolható. Ekkor elsősorban a test különböző részein lévő feszültség miatt megjelenő izomcsomók okozzák a fájdalmat, mivel nyomhatják a környező idegeket. Ezek a csomók egy ördögi kört indítanak el, ugyanis kialakulásuk még nagyobb feszülést eredményez, ami további csomók megjelenéséhez vezethet. A megváltozott viszonyok miatt az ízületek és a porckorongok túlságosan is terheltté válnak, amik elősegíti a kopásos megbetegedések, porckorong sérv, idegbecsípődés létrejöttét.

 

bad-posture1.jpg

Így tudja megelőzni a fájdalmat

  • mozogjon rendszeresen, erősítse hát-és hasizmait
  • számítógép használat közben is ügyeljen az egyenes tartásra
  • amennyiben ülés közben nehezére esik magát kihúzni, használjon szék helyett fittball-t

 

Amikor a fájdalom krónikussá válik

A tartáshibákból fakadó fájdalom egy idő után állandósulhat, megnehezítve az illető mindennapjait, így a mielőbbi kezelés kulcsfontosságú. Egy alapos szakorvosi vizsgálattal megállapítható, milyen elváltozások keletkeztek eddig a hanyag tartásból kifolyólag, majd a további, súlyosabb problémák elkerülése céljából ezeket kezelni szükséges.

Aktív fájdalomcsillapítással gyors és hatékony eredmény érhető el, melynek alapja egy speciális injekciós kezelés, ami a szervezetben kialakult, fájdalmat okozó gyulladást csillapítja. Az esetleges további kezelés minden esetben egyéni elbírálást igényel. Ez alapján kiegészítő terápiaként szóba jöhet a guna terápia, akupunktúra, lökéshullám terápia, kinezio tape, illetve kopásos megbetegedés esetén a hialuronsavas injekció. Fontos tudni, hogy hosszútávon a probléma kiküszöbölése a hát-és a hasizomzat megerősítésével érhető el, hiszen annak hiányában a megfelelő testtartás nem kivitelezhető folyamatosan. Éppen ezért a fájdalom megszüntetésén túl gyógytornász segítségét is célszerű igénybe venni!

A bejegyzés trackback címe:

https://budaorsmed.blog.hu/api/trackback/id/tr9613398295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása