Néhány hét és itt a karácsony, nagyon sokan tervezgetik már, hogy milyen menüvel rukkoljanak elő a családtagoknak, rokonoknak.
Talán sokan szívesen vennék az alábbi újragondolt karácsonyi menüt, amelynek összeállításakor az egészség és a megfelelő táplálkozás volt a fő szempont, és amelyben Mihály Tekla dietetikus volt segítségünkre.
Töltött káposzta reform módra
Hozzávalók
- 1 kg vágott savanyú káposzta és 8-10 darab káposztalevél
- 1 közepes vöröshagyma
- 1 mokkáskanálnyi csemege pirospaprika
- 1 mokkáskanálnyi majoránna
- 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál olaj
- A töltelékhez:
- 240 dkg darált sertéshús vagy darált pulyka felsőcomb
- 6 evőkanál zabpehely
- 1 db tojás
- 1-1,5 dl 12%-os tejföl
- 1 csapott kiskanál só
- 1 mokkáskanálnyi csemege pirospaprika
- 1 mokkáskanálnyi majoránna
- fél mokkáskanál őrölt fekete bors
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
Elkészítése
A töltelékhez a húst a zabpehellyel, a tojással, a tejföllel és a fűszerekkel jól összekeverjük. 10-15 percre félretesszük, hogy a pehely egy kissé megdagadjon. A káposztaleveleken végighúzódó erek vastag részét kivágjuk, hogy hajtogatni tudjuk. A leveleket úgy fordítjuk, hogy a vastag ér velünk szemben legyen, mert így lehet könnyebben feltekerni. Mindegyik közepére töltelékeket halmozunk. A levél egyik oldalát ráhajtjuk, majd felcsavarjuk, végül a másik oldalát a batyuba gyűrögetjük. Az esetlegesen kimaradó töltelékből gombócokat formálunk.
A savanyú káposztát aszerint, hogy milyen savanyúan szeretjük, kimossuk. A szálakat át is vághatjuk, hogy ne legyenek túl hosszúak. Egy mély lábasban a megtisztított, felaprított hagymával összekeverjük. A tetején szép sorban elrendezzük a tölteléket, és annyi vizet (5-6 dl) adunk hozzá, amennyi ellepi. Felforraljuk, majd az edénybe félig letakarva egyenletes tűzön kb. 50 perc alatt puhára főzzük. Időnként az edényt néhányszor megrázzuk, nehogy a káposzta letapadjon. Keverni nem lehet, mert akkor a töltelék összetörik. Az elfőző levet folyamatosan pótoljuk. Amikor a káposzta fő, az olajból és a lisztből vékony, zsemleszínű rántást készítünk. Az apró káposztát a rántással besűrítjük, néhány percig főzzük, a tölteléket visszahelyezzük.
Jó étvágyat kívánunk!