Budaörsmed

Budaörsmed

Újragondolt karácsonyi menü - Töltött káposzta

2017. december 01. - Budaörsmed

Néhány hét és itt a karácsony, nagyon sokan tervezgetik már, hogy milyen menüvel rukkoljanak elő a családtagoknak, rokonoknak.

 

Talán sokan szívesen vennék az alábbi újragondolt karácsonyi menüt, amelynek összeállításakor az egészség és a megfelelő táplálkozás volt a fő szempont, és amelyben Mihály Tekla dietetikus volt segítségünkre.

 

Töltött káposzta reform módra

Hozzávalók

  • 1 kg vágott savanyú káposzta és 8-10 darab káposztalevél
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1 mokkáskanálnyi csemege pirospaprika
  • 1 mokkáskanálnyi majoránna
  • 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • A töltelékhez:
  • 240 dkg darált sertéshús vagy darált pulyka felsőcomb
  • 6 evőkanál zabpehely
  • 1 db tojás
  • 1-1,5 dl 12%-os tejföl
  • 1 csapott kiskanál só
  • 1 mokkáskanálnyi csemege pirospaprika
  • 1 mokkáskanálnyi majoránna
  • fél mokkáskanál őrölt fekete bors
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma

 49075.jpg

Elkészítése

A töltelékhez a húst a zabpehellyel, a tojással, a tejföllel és a fűszerekkel jól összekeverjük. 10-15 percre félretesszük, hogy a pehely egy kissé megdagadjon. A káposztaleveleken végighúzódó erek vastag részét kivágjuk, hogy hajtogatni tudjuk. A leveleket úgy fordítjuk, hogy a vastag ér velünk szemben legyen, mert így lehet könnyebben feltekerni. Mindegyik közepére töltelékeket halmozunk. A levél egyik oldalát ráhajtjuk, majd felcsavarjuk, végül a másik oldalát a batyuba gyűrögetjük. Az esetlegesen kimaradó töltelékből gombócokat formálunk.

A savanyú káposztát aszerint, hogy milyen savanyúan szeretjük, kimossuk. A szálakat át is vághatjuk, hogy ne legyenek túl hosszúak. Egy mély lábasban a megtisztított, felaprított hagymával összekeverjük. A tetején szép sorban elrendezzük a tölteléket, és annyi vizet (5-6 dl) adunk hozzá, amennyi ellepi. Felforraljuk, majd az edénybe félig letakarva egyenletes tűzön kb. 50 perc alatt puhára főzzük. Időnként az edényt néhányszor megrázzuk, nehogy a káposzta letapadjon. Keverni nem lehet, mert akkor a töltelék összetörik. Az elfőző levet folyamatosan pótoljuk. Amikor a káposzta fő, az olajból és a lisztből vékony, zsemleszínű rántást készítünk. Az apró káposztát a rántással besűrítjük, néhány percig főzzük, a tölteléket visszahelyezzük.

 

Jó étvágyat kívánunk!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://budaorsmed.blog.hu/api/trackback/id/tr5413408933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása