Budaörsmed

Előzzük meg a hallójárat-gyulladást

2017. szeptember 14. - Budaörsmed

Sokan tapasztalhatják, hogy fáj a fülük, a fülkagylójuk és mintha beszűkült volna a hallójáratuk.

 

A hallójárat-gyulladást gyakran az uszodákban, medencékben „szedjük össze”.

A vékony bőr könnyen felázik

A hallójárat különösen érzékeny testrészünk, hiszen az igen vékony bőr alatt közvetlenül helyezkedik el az érzőideg-végződésekben igen gazdag porc-, illetve csonthártya. Így bármilyen külső- vagy belső inger csökkentheti a hallójárat bőrének rugalmasságát, illetve nyáron éppen a kellemes pancsolások áztathatják fel gyorsan az érzékeny bőrt.

A vízben tartózkodás miatt kialakult hallójárat-gyulladást a bőrbe behatoló baktériumok okozzák.Érdekes módon azonban nem a vízben található kórokozók, hanem a bőrön található baktériumok okozzák a problémát. Amikor fürdés, úszás közben fellazul a hallójárat bőrfelülete, ezek akadálytalanul behatolhatnak, és gyulladást okozhatnak.

A klór nem csak fertőtlenít

Ki gondolná, hogy nem a természetes vizekben, hanem éppen az uszodákban, strandokon nagyobb a hallójárat-gyulladás kockázata? Ez sajnos a fertőtlenítő hatású klórnak köszönhető, amely hosszabb tartózkodás során ingerli a fül érzékeny, vékony bőrét és a nyálkahártyát.

Ha ez a folyamat túllép egy kritikus ponton, a bőr begyullad és megduzzad. Ez a folyamat vezet addig, hogy a bőr védekező ereje csökken, és emiatt szabaddá válik az út a baktériumok előtt. Vagyis kialakul a fájdalmas hallójárat-gyulladás. Ilyenkor a fül magától is fáj, de ha hozzáérünk a fülkagylóhoz, vagy megnyomjuk a fül előtt található porcocskát, a fájdalom egészen intenzív lehet.

"You realize that you’re not just making a piece of jewelry, but something that’s really important to someone." - Emma of Wild Fawn Jewellery. Click for an exclusive interview with this London jewelry designer.

“A fájdalom sajnos akár napokig is eltarthat, éppen ezért is fontos a mielőbbi szakorvosi ellátás” – hangsúlyozza dr. Augusztinovicz Monika, az Oxygen Medical fül-orr-gégésze. “A szakszerű kezelés első lépése a hallójárat fertőtlenítése, majd a fertőtlenítő hatású gyógyszeres gézcsík bevezetése, szükség esetén rendszeres cseréje.”

A fájdalom elviselése miatt ajánlatos lehet fájdalomcsillapítót, gyulladáscsökkentőt szedni, antibiotikumra viszont csak akkor van szükség, ha a bőr gyulladásán kívül a környező nyirokcsomók is begyulladnak. Az is fontos, hogy kiderítsük, nem középfül-gyulladásról van-e szó, ami szintén más jellegű kezelést igényel. Ezen kérdések tisztázása és a hatékony kezelés megkezdése érdekében a tünetek jelentkezésekor mielőbb érdemes fülészhez fordulni.

Hogyan előzhetjük meg?

Aki tudja, hogy érzékenyebb a füle, jól teszi, ha úszáskor, pancsoláskor a felszín fölött tartja a fejét, illetve úszósapkát visel, illetve beválhatnak az erre a célra tervezett füldugók is. Ha mégis víz megy a fülünkbe, ugráljunk fél lábon, kirázogatva a fülből a vizet.

Érdemes nagyobb figyelmet fordítani a fültisztításra, a fő szabály, hogy nem szabad túlzásba esni.

A vékony fülzsír réteg ugyanis védi a hallójáratot. Akinek volt már hallójárat-gyulladása, jobb, ha nem használ a továbbiakban fültisztító pálcikát, vagy netalán más hegyes tárgyat a tisztításra. Ez ingerelheti az amúgy is érzékeny bőrfelületet, mely fájdalmas gyulladáshoz vezethet, ráadásul megsérülhet a dobhártya.

Ha a fülzsírdugó kiöblítése és feloldása otthon nem sikerül, a szakorvos megfelelő műszerekkel kitisztítja a hallójáratot. Vagyis nem érdemes házi kísérletezgetésbe fogni, csakis a szakszerű ellátás jelenthet biztonságos megoldást.

Kövess minket a facebook-on is: http://bit.ly/2qKMjXW

 

Vigyázat! Terhesség utáni visszerek

Terhesség során számtalan változás következik be a női testben, és sajnos előfordulhatnak olyanok is, melyek zavaró esztétikai gondot jelentenek. Ilyenek például a visszerek, mely sok kismama életét megkeserítik.

 

Teher az ereknek

Terhesség során sok nő lábszárán kitüremkedő, kacskaringós visszerek jelennek meg a hormonális státusz megváltozása miatt. Ezen kívül a növekvő magzat is nyomást gyakorolhat az erekre, melyeknek ráadásul még a gravitációval is meg kell küzdeniük, mivel a vér visszaáramlása a szívhez passzív folyamat és az izompumpa segítségével jön létre.

„Sokan kétségbe esnek a visszerek láttán, és bár zavaróak, nem esztétikusak és gyakran még fájdalmasak is, nem valószínű, hogy ezek a kidudorodó erek veszélyeztetik a babát, vagy a mamát. Amennyiben korábban nem voltak jelen, a szülés után néhány hónappal a visszerek gyakran visszahúzódnak. Azt viszont nem árt tudni, hogy a többszöri terhesség növeli a tartós visszér-betegség esélyét, amely ráadásul genetikailag öröklődik.” – mondja dr. Sepa György, a Trombózisközpont érsebész főorvosa.

Lehetséges szövődményei

Bár a terhességi visszerek az esetek többségében nem veszélyesek, azonban -főleg, ha már ez előtt is voltak, vagy szülés után megmaradtak- érdemes szakemberhez fordulni, mivel súlyos szövődményekhez vezethet.

mélyvénás trombózis: a terhesség sajnos már önmagában is fokozza a mélyvénás trombózis kialakulásának kockázatát, hát még akkor, ha az illető visszeres. Így ha lábdagadást, elszíneződést, illetve éles fájdalmat érzünk, mindenképpen forduljunk orvoshoz, mivel a leszakadt vérrög akár tüdőembóliához is vezethet!

visszérgyulladás: visszértágulat esetén gyakori szövődmény. Ekkor az erek fájdalmasak, a felettük lévő bőr pirossá és meleggé válik. Gyulladáscsökkentővel, speciális krémekkel, hűtőborogatással enyhíthetőek a panaszok. Súlyos esetben antibiotikum és véralvadásgátlók alkalmazása javasolt.

fekély: amennyiben a visszerek a szülést követően sem húzódnak vissza, érdemes szakemberhez fordulni, ugyanis a hanyagságnak akár fekély is lehet a következménye. Ez leggyakrabban a boka fölött minimális sérülés, vagy spontán kialakuló seb, mely megfelelő kezelés hiányában nagyon nehezen gyógyul, vagy egyáltalán nem mutat gyógyulási hajlamot.

Lauren McBride - What to wear for a maternity shoot

Műtéttel a visszerek ellen

„Ha a szülés után néhány hónappal sem múlnak el a visszerek, érdemes orvoshoz fordulni a szövődmények elkerülése végett. Rádiófrekvenciás készülékkel igazán jó eredményeket lehet elérni, méghozzá minimális fájdalommal, vágás és altatás nélkül. A beavatkozás során a tágult vénába katétert vezetünk egészen a lágyékhajlatig és rádiófrekvenciás hullámok segítségével elzárjuk az eret, így nincs szükség a drasztikus, sok szövődménnyel járó kihúzásra.

A hajszálerek esetében egy speciális tű nagyfrekvenciás rezgéséből adódó hőhatás roncsolja a kapilláris erek falát és azok tartalmát, majd az érfal összezáródik, a benne lévő vér pedig megalvad, és sejtjei szétesnek. A beavatkozás a terület nagyságától függően 15-20 percet vesz igénybe, és a gyógyulási ideje csupán néhány nap és nincs szükség kompressziós harisnya, vagy rugalmas pólya viselésére”– mondja a szakember.

Kövess minket a facebook-on is: http://bit.ly/2qKMjXW

 

Rákos tünetek, amiket a nők figyelmen kívül hagynak

A szakértők szerint a nők hajlamosabbak arra, hogy gyakrabban elmenjenek kivizsgáltatni magukat, mint a férfiak, főleg, ha zavaró  tüneteket észlelnek magukon. De nem mindegyikük.

 

A fiatalabb nők például hajlanak arra, hogy olyan tüneteket hagyjanak figyelmen kívül, amik a rákra jellemzőek. Nekik az az elképzelésük, hogy a rák az öregebb emberek problémája, és nem az övék, továbbá vannak olyanok, akik szándékosan nem akarják észrevenni a rák tüneteit.

Azokról a tünetekről lesz szó, amelyek nem késztetik arra a nőket, hogy a rák miatt aggódjanak azonnal, pedig ki kellene vizsgálni őket.

Megmagyarázhatatlan súlyveszteség

Sok nő boldog, hogy erőfeszítések nélkül gyorsan lefogy. De a meg nem magyarázott súlyveszteség vagy a táplálékbevitel drasztikus csökkenése egy hónap alatt már problémát okozhat. Azonnal ki kell vizsgálni!

Puffadás, dagadás

Ez sok nő életében közös pont. Egyik tünete a petefészekráknak. Többi tünete a hastáji fájdalom, vagy medencefájdalom miközben telítve érzed magad, pedig, nem ettél sokat. Ha majdnem minden nap előfordul és néhány héten keresztül kitart, akkor tanácsot kell kérni az orvostól.

Mellben illetve mellen történő elváltozások

A legtöbb nő tudja, hogy a mellben megjelenő csomó utalhat rákra. Ám vannak más tünetek is. A vörösség és vastagodó bőr a mellen jelezhet egy nagyon ritka, de agresszív fajtájú mellrákot. Ha olyan bőrduzzanatod van, ami hetekig kitart, akkor fel kell keresni a orvost.

Vérzés

A nők hajlanak arra, hogy ne vegyék komolyan a korai vérzést. Ám az erős vérzésnél is figyelni kell, nehogy összekeverjék a gasztrointesztinális (gyomorral és belekkel kapcsolatos) vérzéssel, amely a végbél- és vastagbélrák (ún. kolorektális rák) tünete is lehet.

Bőrelváltozás

A legelső dolog, hogy az elváltozott anyajegyeket mindig át kell vizsgáltatni, mert ez a bőrrák lehetséges jele, de a bőrelszíneződéssel is vigyázni kell.

Nehéz nyelés

Ha diétáztál, és a könnyű levesek és italok után nehéz, rágós ételekre térsz rá, természetes, ha nem könnyű a rágás és nyelés. Ám ha hosszú távon nehezedre esik a nyelés, akkor az a GI rák egyik tünete is lehet, például a nyelőcsőben.

Vér rosszkor rossz helyen

Ha észreveszed, hogy a vizeletedben vagy a székletedben vér van, az utalhat vastagbélrákra. A vér természetesen a hüvelyből is származhat, ha egy nő menstruál, de ha nem, ki kell zárni a hólyag- és veserákot.

Hastáji fájdalom és depresszió

Bármely nőnek, akinek fájdalmai vannak a hasában és levertnek tűnik, szüksége van részletes kivizsgálásra. Néhány kutató megtalálta a depresszió és a hasnyálmirigyrák közti kapcsolatot, de ez nehezen értelmezhető összefüggés.

Szájban való elváltozás

A dohányosoknak, ha fehér foltok jelennek meg a nyelvükön, azonnal fel kell keresniük az orvost, mert a leukoplakia, a szájüreg nyálkahártyáján jelentkező fehér folt, a szájüreg leggyakoribb daganatmegelőző állapotának tekinthető.

Fájdalom

Az idő múlásával egyre több mindenünk fáj, amit az öregedésnek tudunk be. Legtöbb esetben így is van, és nem a rák előjele. Ám, ha nem múlik a fájdalom, akkor fel kell keresni az orvost, biztos, ami biztos.

Láz

Ha olyan lázad van, amit nem lehet influenzával vagy más fertőzéssel, betegséggel magyarázni, akkor az utalhat a rákra. A láz gyakrabban fordul elő, ha gyorsan terjed a rák. Ez jelezheti a korai vérrákot, mint például a leukémiát vagy a nyirokcsomó megnagyobbodását.

EDITORIAL+COVER: Arizona Muse in Elle France August 26th, 2016 by Steven Pan - Early In The Moring/ De Bon Matin - Photography: Steven Pan,  Model: Arizona Muse,  Styling: Jeanne Le Bault,  Hair: Jonathan Connelly,  Make-Up: Violette,  Nails: Mataja Virginie, Prop Styling: Charlotte Huguet.

Fáradtság

A fáradtság egy másik homályos tünet, ami a rák tünete is lehet, de rengeteg másik problémáé is. Ez előfordulhat, miután a rák megnőtt, de más bizonyos rákfajtákban, mint például a leukémiában korán jelentkezhet.

Állandó köhögés

A köhögés előfordul, ha megfáztál, ha az influenzát elkaptad, allergiás vagy, és néha a gyógyszerek egyik mellékhatásaként is. De egy olyan hosszú köhögést, ami több mint három vagy négy hétig tart, nem szabad semmibe venni.

Kövess minket a facebook-on is: http://bit.ly/2qKMjXW

6 természetes édesítő

A “cukor” megnevezés alatt nem csak a kristálycukor értendő, ám sokan tévesen azt hiszik, a barna cukor vagy a méz kevésbé kalóriadús. Íme 6 édesítőszer, ami szintén „cukor”.

 

Kristálycukor

A szacharóz néven is ismert cukorfajta egy rész gyümölcscukorból és egy rész szőlőcukorból áll, amelyet nálunk elsősorban cukorrépából állítanak elő, a trópusi országokban pedig cukornádból. Tévedés azt hinni, hogy csak a fehér, kristályos szerkezetű cukorfajta nevezhető szacharóznak, hiszen a porcukor, a nádcukor, a barna cukor, a kandiscukor is ide tartozik.

Szőlőcukor

Természetes formájában a gyümölcsökből és a mézből származik ez a cukorfajta, amely azonban burgonya- vagy kukoricakeményítőből is kinyerhető. A dextróz vagy glükóz néven is ismert cukrot testünk legfontosabb energiaszállítójának tartják. Az agy és a vörösvértestek is a szőlőcukorból nyerik az energiájukat, ám mivel ennek előállítására a szervezet is képes, ezt az anyagot nem feltétlenül kell folyamatos szőlőcukor rágcsálással bevinnünk.

Mivel a szőlőcukor gyorsan felszívódik, és hirtelen megnöveli a vércukor- és inzulinszintet,sportolóknak, gyerekeknek és szívbetegeknek különösen ajánlott. Érdemes azonban figyelni arra, hogy a megemelkedett vércukorszint gyorsan le is csökken, és ezt azonnal éhségérzet követi.

Gyümölcscukor

Ez a legédesebb cukorfajta, amelyről elterjedt, hogy sokkal egészségesebb a kristálycukornál, bár ez így nem feltétlenül igaz. Előnye, hogy mivel fogyasztásakor az anyagcseréhez nincs szükség közvetlenül inzulinra, kiválóan alkalmas diabetikus termékek előállításához. Viszont a szénhidráton kívül nincs benne tápanyag, így akár üres kalóriának is nevezhetjük.

Coconut Honey Crepes with Whipped Mascarpone + Blood Orange Compote | halfbakedharvest.com @hbharvest

Tejcukor

A tejcukrot (laktózt) iparilag a tejsavóból állítják elő, és a tejben, tejtermékekben fordul elő. Akinél azonban problémát okoz a tejcukor megemésztése (és ez a lakosság 10-20 százalékéra igaz), legyen óvatos, hiszen a tejcukor ideális hordozóanyaga az aromáknak, édesítőszereknek és ízfokozóknak, így előfordul húsárukban, szószokban, pizzákban, instant levesekben, gyermekételekben és diétás élelmiszerekben is.

Malátacukor

A karamelles ízű malátacukor (maltóz) kevésbé édes, mint a kristálycukor, de talán éppen ezért még töményen sem tűnik kellemetlennek. A keményítők lebontásakor keletkező anyagot a szervezet lassan bontja le, éppen ezért fogyasztása után még sokáig nem leszünk éhesek.Maltózzal édesítik többek közt a péktermékeket, az italokat és a gyermekélelmiszereket.

Méz

A méz energiatartalma csak egy kicsit alacsonyabb, mint cukoré (kb. 320 Kcal/100g), ám rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, úgy, mint kalcium, kálium, vas, mangán és C-vitamin, biotin és pantoténsav tartalma is igen magas. Aki nem szeretne hízni, csak mértékkel fogyassza.

Kövess minket a facebook-on is: http://bit.ly/2qKMjXW

Élősködő is okozhatja a bőrpírral járó betegséget

A rosacea főként nők körében fordul elő, kezelés nélkül egyre súlyosbodó tünetekkel. A bőrpanaszok kezelésének ma már több módja is létezik.

 

Peterman Krisztina, kozmetikus véleménye szerint azonban az eredmény egyik esetben sem lehet tartós, ha a kiváltó okot nem szüntetjük meg. A rosacea kialakulásában a Demodex atka jelenléte is szerepet játszhat, érdemes ezért első körben szűrővizsgálatot végeztetni.

Borvirágos orcák

A rosacea kialakulása örökletes tényezőkkel, vagy hormonális változásokkal függ össze,nők körében jellemzően a menopauza időszakában, 40-50 éves kor között jelentkezik. Ritkábban ugyan, de férfiakon is kialakulhat, tünetei leginkább a túlzott alkohol fogyasztás következtében jelentkező borvirágos orra, arcra jellemzőek.

A kezdetben enyhe enyhe bőrpír, majd megmaradó értágulatok után gennyes csomók is megjelenhetnek, majd végső stádiumban a sűrű csoportokban elhelyezkedő csomók összefüggővé vállhatnak, és – főként férfiaknál, jellemzően az orr vagy az áll területén – kialakul a  rhynophymaként, vagyis karfiolszerűen megvastagodott bőr néven ismert torzító elváltozás.

A probléma gyökere

A rosacea kezelése során elsősorban érösszehúzó, gyulladáscsökkentő készítményeket alkalmazunk – mondja Peterman Krisztina. A bőrproblémák kapcsán azonban gyakran előfordul, hogy a megfelelő hatóanyagokkal történő külső kezelések mellett egyéb, a háttérben meghúzódó problémákat is szükséges orvosolni, a kezelés sikerességének érdekében.

Az arcon megjelenő tünetek összefügghetnek egyéb gyomor-bélrendszeri betegségekkel,azok gyulladásával is, de a rosacea hátterében vérnyomás ingadozás, vagy az arcbőrön élősködő atkák is állhatnak. A Journal of Medical Microbiology 2012-es számában közölt egy kutatást, mely a Demodex atkák egy csoportjának, a Dermodex brevis egyik baktériumát, a Bacillus oleronius-t hozta összefüggésbe a rosacea megjelenésével.

Take the time to indulge yourself at an award-winning Spa in Singapore and look beautiful and younger for your age. http://estheva.com/

Apró élősködők

A kutatásban azt vizsgálták, hogy a rosacea kezelésében miért bizonyultak hatékonynak egyesantibiotikumok és miért nem a gyulladáscsökkentő hatású kortikoszteroidok. Feltételezték, hogy így valójában nem önmagában a gyulladás, hanem baktérium jelenléte játszik szerepet a tünetek megjelenésében. Vizsgálódásaik során meg is találták a kérdéses baktériumot, mégpedig a Demodex brevis atkákban, melyek jelenléte a felnőtt lakosság közel 40 százalékánál kimutatható.

A kutatásból az is kiderül, hogy a rosaceás betegek arcán 10-szer több atka található. A baktériumok az atkák pusztulását követően jutnak a bőrre meglehetősen gyakran, hiszen az egyes atkák életciklusa mindössze 14-28 nap. Az atka igen gyorsan szaporodik, egy alkalommal 12-14 petét rak le a faggyúmirigyekben, a folyamatos körforgás tehát – kezelés hiányában – maximálisan biztosított.

A Demodex baktériumainak, a rosacea megjelenésében játszott szerepét erősíti az a megfigyelés is, miszerint a betegek tünetei felerősödnek két, az atkák elszaporodásának is igen kedvező külső körülmény hatására: napsütés (meleg) és magas páratartalom.

Mikroszkóppal vizsgálható

A Demodex atkák szabad szemmel nem látható, 0,1-0,4 milliméter hosszúságú élősködő.Vizsgálata ezért mikroszkóppal történik, teljesen fájdalommentesen végezhető. Az alapos áttekintést követően, amennyiben bebizonyosodik az atkák jelenléte az arcbőrön, a kezelés egyéntől, a tünetek milyenségétől függően folytatódhat – magyarázza a  kozmetikus.

Kövess minket a facebook-on is: http://bit.ly/2qKMjXW

 

Lassítsa szájápolással az érelmeszesedést!

Fogmosás, szájápolás és rendszeres fogorvosi vizit – kutatások szerint az fogak és az íny egészségének megőrzése az ereknek is jót tesz.

 

Hivatalos bizonyíték az összefüggésekről

A Kolumbia Egyetem folyt az a kutatás, amelynek eredménye szerint a javuló szájhigiénia – különös tekintettel a fogíny egészségére – lassítja az érelmeszesedés tüneteinek megjelenését. A tudósok 420 felnőttet vizsgáltak, akik valamennyien egy kutatás részesei voltak. Valamennyiüknél – összesen 5008 mintán – feltérképezték a periodontális fertőzések helyzetét.

Tizenegy, valóban fogágy-betegségeket okozó baktériumtörzset, és másik hét baktériumtörzset vizsgáltak kontrollként. Az érelmeszesedés és az artériák állapotáról speciális ultrahang segítségével kaptak képet. A hároméves utánkövetéses időszakban bebizonyosodott, hogy ha sikerült javítani a fogágy, az íny egészségét, és csökkenteni a fogágy betegségeit okozó baktériumok számát, az lassította az érelmeszesedés folyamatát. Az összefüggés pedig fordítva is megfigyelhető: a rosszabb szájhigiénia felgyorsította az erek szűkülésének folyamatát.

Az ínygyulladás veszélyes következményei

Az ínygyulladás legvalószínűbb, ismert következménye a fogvesztés. Ugyanakkor már az bizonyított, hogy a gyulladáskeltő anyagok az agyba eljutva a neuronok pusztulását és így memóriaromlást is okozhatnak. Az ínygyulladás és szív-érrendszer állapota közti összefüggés már régóta vizsgálják.

Az már korábban kiderült, hogy a gyulladás során a szájban keletkező baktériumok bejuthatnak a véráramba is, és elősegíthetik a lerakódások megtapadását a szív ereinek falán. Ezekből pedig akár alvadékok is keletkezhetnek, amelyek megakadályozzák a vér szabad áramlását, aminek következtében a szív nem jut annyi tápanyaghoz és oxigénhez, amennyire szüksége lenne.

How to Whiten Teeth Naturally with Food - Get whiter, perfect teeth instantly by snacking on these good-for-you foods

Súlyos esetben akár infarktus is lehet mindenek a végső következménye. Egyes kutatások szerint azínygyulladás majdnem megduplázza az érbetegségek, a stroke kockázatát is.

Az ínygyulladás a fogvesztés egyik legjelentősebb oka, sok felnőtt egyáltalán nem ismeri ezt az összefüggést. Holott míg az ínybetegségek következményei visszafordíthatatlanok,megfelelő fogápolással megelőzhető a további romlás. A szakember szerint a legalapvetőbb higiénia részét kellene, hogy képezze a napi kétszeri alapos, legalább két percig tartó fogmosás, valamint a speciális eszközök, így például a fogköz tisztító kefe, a fogselyem használata.

A fogorvost pedig nem csak probléma esetén kellene felkeresni, de a rendszeres évenkénti ellenőrzésen is. A szakember akár orvosi megoldásokkal is visszafordíthatja a már kialakult gyulladást.

Kövess minket a facebook-on is: http://bit.ly/2qKMjXW

 

Így teszi tönkre a magas vérnyomás a szervezetét

Szinte mindenki tisztában a magas vérnyomás főbb veszélyeivel, azonban kevesen tudják, hogy pontosan miket is eredményez egyes szervek esetében. Mikor érdemes hipertóniára gyanakodni, illetve mik a főbb kezelési elvei?

 

Agy

A hipertónia szinte legnagyobb veszélye a stroke. A magas vérnyomás következtében a meggyengült erek könnyen károsodhatnak, ami súlyos vérzést okozhat az agyban. Azonban astroke lehet nem vérzéses is, amikor az endotél (az erek belső felszíni rétege) károsodik a tartós magas vérnyomás miatt. Ekkor kitapadnak kis vérlemezkék, lerakódik a koleszterin, és ún. arterioszklerotikus plakk képződik, amely szűkíti az eret, rontja az agy vérellátását, és emiatt károsodik az agy.

Szemek

A hipertónia kevésbé ismert következménye a homályos látás, sőt, akár még vakság is (bár azt hozzá kell tenni, ez nagyon ritka). De a nagyon magas vérnyomás (220/140 Hgmm például) okozhat vérzést a látóideg hártyáján (retinán), vagy esetleg pangást a szemből az agy felé induló idegköteg területén (papillán), és mindezek vezethetnek látási zavarhoz.

Képtalálat a következőre: „bloodpressure”

Vesék

„A vesék egyfajta szűrő funkciót látnak el a szervezetben, így kiemelkedő szerepük van.  Egy idő után a magas vérnyomás – ahogy a test más részeiben-, hat az erek állapotára, aminek következtében a vesék nem tudják tökéletesen ellátni a feladatukat. A vese ereinek károsodása a szerv működésének zavarához, veseelégtelenséghez, sőt, akár dialízis kezelés szükségessé válásához vezethet.”- mondja dr. Kapocsi Judit, a Trombózisközpont magas vérnyomás specilistája.

Szív

A szív vérerei esetében ugyanaz a helyzet, mint az agynál, és ekkor a következmény angina pectorisz, szívinfarktus vagy szívelégtelenség lehet.

Tegyen a súlyos szövődmények ellen

Ahogy láthatja, a magas vérnyomás szinte az összes fontosabb szervünkre hatással van, így mindenképp kezelést igényel. Sajnos a hipertónia csak ritkán okoz tüneteket, ezért érdemes rendszeresen megmérnie/megméretnie a vérnyomását. A terápiája természetesen több lépcsős, mely során nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő életmódra, a helyes táplálkozásra (DASH diéta), valamint a gyógyszeres kezelésre. A kezelés sikerességéhez persze elengedhetetlen a rendszeres orvosi konzultáció, valamint a 24 órás vérnyomásmérés.

Kövess minket a facebook-on is: http://bit.ly/2qKMjXW

Ki a legtúlsúlyosabb munkásember?

A tehergépkocsi vezetők híznak a legjobban, de még a takarítócégek alkalmazottai is a legelhízottabb emberek közé tartoznak egy új tanulmány szerint. Lássuk az okokat!

 

A teherfuvarozók, a szerelők, a takarítócégek alkalmazottai a legelhízottabb dolgozók közé sorolhatók – állapította meg az amerikai Washington államban végzett tanulmány, mely hozzáteszi, hogy nem sokkal maradnak el mögöttük az egészségügyi dolgozók, az adminisztratív munkát végzők és az egyházi személyek sem az elhízás terén.

A sokéves felmérés nem mutat rá közvetlen ok-okozati összefüggésre a munka típusok és a súlyfelesleg között, és az eredmények csak Washington államra vonatkoznak. Az is igaz, hogy a meghatározáshoz használt mérés is kissé megtévesztő lehet, ha izmos emberekről van szó, így a tűzoltók, építőmunkások beleeshetnek ebbe a kategóriába.

Ugyanakkor a tanulmány rámutat, hogy bizonyos munkakörök valóban rosszabb hatással lehetnek a testsúlyra, mint mások. Az értékesítésben dolgozók például többet nyomnak kilóban, mint az orvosok, ügyvédek és építőmunkások.

Az emberek általában fél napjukat a munkahelyükön töltik, vagy még ennél is többet – magyarázta a tanulmány vezetője, Dr. David Bonauto. – De azért nem minden munkahelyi környezet egyforma. Az elhízás óriási közegészségügyi probléma, ezért a munkáltatók sok helyen mindent megtesznek, hogy a céget az egészséges életmódot elősegítő munkahelyként lehessen értékelni. Ők valóban igyekeznek egészséges környezetet teremteni, mely a számukra és dolgozóik számára is előnyös.

Képtalálat a következőre: „overweight”

A tanulmány a Preventing Chronic Disease szaklapban jelent meg. A kutatók elemeztek eredményeket a 2003-2009 között végzett, éves felmérésekből is, melyek az étkezési szokásokat, fizikai aktivitást térképezték fel, valamint a testtömeg-indexet (BMI). A Washingtoni felmérés a strandard CDC-felmérés bővített változata volt a viselkedési kockázati tényezőkről. Az állam verziója 38 ezer alkalmazottat kérdezett meg, 18 és 64 éves kor között: mi a foglalkozása és mely iparágban dolgozik. Összességében a csoport egynegyedének testsúlya túlságosan magas volt.

Az eredmény egybehangzónak bizonyult  a nemzeti felméréssel, mely szerint az éves átlagos elhízás aránya 27 százalék. Az elhízás legnagyobb mértékben azokra volt jellemző, akik idősebbek, férfiak és kevésbé iskolázottak – kevesebb pénzt szedtek össze, és fizikailag nem annyira megterhelő munkakörben dolgoztak.

Foglalkozások szerinti lebontásban az elhízás aránya ingadozó. 12 százaléka a foglalkoztatottaknak egészségügyi diagnoszta – orvos, fogorvos, állatorvos vagy látszerész. 39 százalékot tettek ki a tehergépkocsi-vezetők.

Magas kockázatnak voltak kitéve a szállítmányozásban, anyag-mozgatásban dolgozók (38 százalék), a védelmet szolgáltatók, így a rendőrök, tűzoltók, sürgősségi ellátók (33 százalék), a takarítást végzők és építőiparban dolgozók (30 százalék), a szerelők, javítók (29 százalék), adminisztratív dolgozók és egyházi személyek (28 százalék). 25 százalékot tettek ki az értékesítésben dolgozók és 24 százalékot a vezetők és menedzserek.

Hozzá kell tenni, hogy az izmok valóban mesterségesen növelik a testtömeg-indexet – ám a tűzoltók, építőmunkások számos fizikai megterheléssel szembesülnek és ezért izmosnak kell lenniük.

No és kik azok, akik a legalacsonyabb kockázatnak vannak kitéve az elhízás szempontjából? Ők a társadalom- és természettudósok (17 százalék), felsőoktatásban dolgozó tanárok (18 százalék), a nem diagnosztizálással foglalkozó egészségügyi dolgozók (18 százalék), építészek, mérnökök, technikusok (20 százalék), élelmiszerek előkészítésében dolgozók (20 százalék), ügyvédek és bírók (22 százalék), valamint a számítógépes szakemberek (22 százalék).

A kockázatosabb szakmákban tevékenykedő emberek kevesebb gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak, kevesebbet mozognak és nagyobb eséllyel dohányoznak – tették hozzá a kutatók. Ahogy ez a testsúlyukban is meglátszik, leginkább a tehergépkocsi-vezetők cigarettáznak, és ők eszik a legkevesebb gyümölcsöt, zöldséget is naponta.

Lona Sandon, dietetikus és professzor-asszisztens a Dél-nyugati Texas egyetemről elmondta: nem tanácsolhatja azt az embereknek, hogy válasszanak karriert a fentiek alapján. A munkakörnyezet azonban befolyásolhatja az egészséget – ezen javíthat a munkáltatók hozzáállása, valamint nyilvánvaló, hogy a helyes étrend és a mozgás óriási segítséget jelent az elhízás szempontjából kockázatos kategóriákban levők számára is. Ne feledjük: az egészséges dolgozó jóval produktívabb is.

Kövess minket a facebook-on is: http://bit.ly/2qKMjXW

Mindent az epilepsziáról – Kezelés

Az epilepszia a központi idegrendszer zavarából származó, neurológiai betegség.

 

A megfelelő gyógyszerek segítségével az epilepsziabetegek rohamainak száma jól ellenőrizhető módon csökken, és folytathatják normális, mindennapi életüket.

 

A kezelés legfontosabb elemei az alábbiak:

az előírt gyógyszereket az előírt mennyiségben és módon kell szedni, ezt a beteg önkényesen ne szakítsa meg,

– biztosítsa magának a rendszeres, kielégítő alvásritmust,

– törekedjék kiegyensúlyozott, egészséges életmódra,

– próbálja a stresszhelyzeteket kezelni,

– étkezése is legyen rendszeres és szabályos (gyakoribb lehet a rohamaktivitás, ha fokozódik az éhségérzet),

– találja meg, ha lehetséges, mi az a trigger, kiváltó ok, amitől beindul a roham, pl.: villódzó fények, videojátékok, gyorsan váltakozó napfény-árnyék hatások, és próbálja meg ezeket a hatásokat kerülni,

– nagy mennyiségű alkohol-, és koffeintartalmú készítmények kerülése,

– rendszeres vérképellenőrzés ajánlatos – ezt előírni az orvos feladata,

–  tudni kell, hogy az epilepszia kezelésére alkalmazott szerek és egyéb gyógyszerek között, amit esetleg szed a beteg, kölcsönhatások lehetnek, pl. fogamzásgátlók, növényi eredetű gyógyszerek stb. minden új gyógyszer megkezdése előtt konzultálni kell az orvossal, és

– terhesség, vagy tervezett, várható terhesség előtt is be kell állítani újra a gyógyszerelést, valamint a terhesgondozás része kell legyen az epilepsziára való külön figyelem az orvos és a védőnő részéről is.

Képtalálat a következőre: „neurology”

Ha az epilepsziabeteg autót vezet, fontos ezt megbeszélni az orvossal. Az orvos tanácsolhatja azt, hogy ameddig az epilepsziabetegség nincsen megfelelő ellenőrzés alatt – tehát a gyógyszerelés hatása beállt, valamint a rohamaktivitás is jól ellenőrizhetővé válik – addig a beteg ne vezessen, ne dolgozzon veszélyes gépen, munkakörben, illetve egyedül ne ússzon, ne űzzön extrém sportokat sem.

Kövess minket a facebook-on is: http://bit.ly/2qKMjXW

 

Nőgyógyászati daganatok megelőzése

A táplálkozás és a szűrővizsgálatok jelentősége a nőgyógyászati daganatok megelőzésében.

 

Az egész világon gyakoribbá válnak a rosszindulatú daganatos betegségek. Számos országban, hazánkban is, a daganatos betegségek a második helyet foglalják el a halálozási statisztikában a szív- és keringési betegségek mögött. A Nemzetközi Rákregiszter és a KSH adatai azt bizonyítják, hogy csaknem ötezerre tehető a női rosszindulatú daganatokból eredő halálozás, amellyel hazánk világelső, s ez növekvő tendenciát mutat. A daganatos betegségek kiváltó okai közül a táplálkozásnak kb. 35%-ban van szerepe.

Magyarországon az emlőrák népegészségügyi probléma. Az általa okozott halálozás csökkentésére rendelkezésre álló stratégiák közül – az elsődleges megelőzés lehetőségeinek korlátozott volta és a kezelés eredményességének a klinikai stádiumtól való függése miatt – a korai felismerés és kezelés a legígéretesebb.

Hazánkban a Népegészségügyi Program lehetővé tette az emlőszűrő vizsgálatok országos méretű megszervezését, amelyeken a részvételi arány az előzetes adatok szerint 40-60% közötti. Az emlőrák elleni védekezési módszer a mammográfiás vizsgálat mellett a nők által végzett„önszűrés” (az emlő állapotának saját ellenőrzése), de nagy jelentősége van a helyes táplálkozásnak .

Hipotéziseink

1) Hazánkban a nők kis hányada jelentkezik rendszeresen rákszűrő vizsgálatra.

2) Megítélésünk szerint a nők közül kevesen végzik az emlő önvizsgálatát, mivel hiányosak az ismereteik.

3) A nők nem fordulnak időben orvoshoz nőgyógyászati problémájukkal.

4) A nőgyógyászati daganatos betegségek hátterében nem feltételeznek táplálkozási rizikótényezőt.

Vizsgálati módszerek, minta

Vizsgálatunk során arra kerestünk választ, hogy a nők mennyire tájékozottak és milyen (szűrővizsgálati, táplálkozási) ismereteik vannak a nőgyógyászati daganatok megelőzésével kapcsolatban. A mintát Zalaegerszeg egyik nagyvállalatának női dolgozói alkották. A vizsgálat időtartama a 2004. július 1-je és 31-e közötti időszakot ölelte fel. Adatgyűjtési módszerünk szakirodalom-kutatás és kérdőíves felmérés volt.

A százhuszonöt kiosztott kérdőívből száz kitöltött kérdőív érkezett vissza, azaz a kérdőívek 80%-a, s ezeket az ábrázolásnál a válaszadók 100%-ának tekintettünk. A kérdőívek formailag tizenhárom nyitott és zárt kérdést tartalmaztak. A kérdőívet döntő többségben a veszélyeztetett korosztály, a negyven-negyvenkilenc év közöttiek töltötték ki. A megkérdezettek lakóhely szerinti megoszlására jellemző, hogy Zala megye székhelyén vagy valamelyik nagyobb városában élnek (88%).

Képtalálat a következőre: „gynecologist”

Eredményeink a szűrővizsgálatokkal kapcsolatban

Hazánkban egyre kisebb a nőgyógyászati vizsgálaton megjelenő, rákveszélyes korú nők száma. A harmincöt-negyvenöt év közöttiek 43%-a évente, 31%-a kétévente, 17%-a három évnél ritkábban vesz részt szűrésen, s csak 1%-a nem jelenik meg nőgyógyászati vizsgálaton.

Különböző kutatások és saját vizsgálati eredményeink szerint aszűrővizsgálattól való tartózkodás és távolmaradás oka gyakran a tájékozatlanság, az érintett népesség nemtörődömsége, időhiány (női szerepekből fakadóan), hiányos felvilágosítómunka és a vizsgálattól, ill. a rák diagnózisától való félelem.

A nőgyógyászati szűrővizsgálaton való megjelenés az előbbieket igazolja, mivel a nők több mint 30%-a a kívántnál ritkábban jelenik meg szűrésen, s elgondolkodtató az is, hogy a fiatalok csaknem 10%-a egyáltalán nem veszi igénybe ezt az egészségügyi szolgáltatást.

A vizsgált nők közül hatvannégy végez emlőönvizsgálatot. A felmérés kiterjedt arra is, hogy milyen módon végzik ezt. A részvevők közül csak ketten végzik szakszerűen, míg igen sokan – negyvenöten – az emlővizsgálatnak csak egy-egy mozzanatát végzi el. E kérdésnél a nem válaszolók aránya igen nagy volt (tizenhét fő). Igazolódott az a hipotézisünk, miszerint a nőknek nincsenek kellő ismereteik az önvizsgálat terén.

Eredmények a táplálkozási ismeretek témakörből

A táplálkozással kapcsolatban három kérdés volt a kérdőíven, amelyek az ismeretekre és a diétás tanácsadás igényére vonatkoztak. A feldolgozás és kiértékelés után elmondható: a válaszadók többsége tudja, hogy kapcsolat van a táplálkozási szokások és a daganatos betegségek között, de ezt elsősorban az emésztőrendszeri és a bőrgyógyászati daganatokra vonatkoztatja.

A táplálkozási szokások és az emésztőrendszeri meg bőrgyógyászati daganatok közöttiösszefüggést illetően mind a száz fő igennel válaszolt. A légzőszervi betegségek esetében nyolcvanhárom, a nőgyógyászati daganatok esetében hatvankét, míg az idegrendszeri rosszindulatú kórképek esetében negyvenhét fő válaszolt igennel.

Általában kisebbnek ítélték az adott táplálkozási rizikótényező (energiafelvétel, hús-, zsír-, alkohol- és rostfogyasztás) szerepét a nőgyógyászati daganatok kialakulásában, mint azt az evidencián alapuló orvoslást szem előtt tartó szakma tartja. Ez alól kivétel a zöldség és a gyümölcs fogyasztása, amelyet túlzott jelentőségűnek tartottak.

A válaszadók többsége (nyolcvanhét fő) igényelné a táplálkozási tanácsadást megelőző célzattal is, ám ennek helyét nem a szülészeti és nőgyógyászati osztályokon, illetve szakambulancián látná, hanem külön rendelőben (hetvenhat fő), esetleg a háziorvos mellett (tizenegy fő).

Következtetés

Ismernünk kell a nőgyógyászati daganatok megbetegedési és halálozási adatait ahhoz, hogy szerepet tudjunk vállalni a betegek felvilágosításában, tájékoztatásában és a szűrővizsgálatok szervezésében. Működési területeinken hangsúlyoznunk kell a rákszűréseken való részvétel fontosságát, valamint az elsődleges megelőzés érdekében a helyes életvezetésre vonatkozó lehetőségeket.

A cél tehát az, hogy tünet- és panaszmentes emberek önként jelenjenek meg a rákszűrő vizsgálatokon. Ebből a célból őszintén, nyíltan és közérthetően kell beszélni arról, hogy mit csinál az orvos a rákszűrő vizsgálaton, s arról is, hogy a rákszűrés fájdalmatlan. Széles körű társadalmi összefogással, komplex stratégiával remény lehet arra, hogy a daganatos betegek száma csökkenjen hazánkban.

Kövess minket a facebook-on is: http://bit.ly/2qKMjXW