Budaörsmed

Budaörsmed

Mit vigyen magával a reumatológiára?

2017. augusztus 24. - Budaörsmed

Tény, hogy a reumatológián itt, a budaörsi szakrendelőben is szinte mindig várakozni kell. Mit tehetünk mi, betegek a gyorsítás érdekében? Ehhez kértünk tanácsot Hortay Katalin asszisztenstől. A legfontosabb: az érvényes beutalót ne felejtsük el! S az sem árt, ha arra minden fontos információt ráíratunk a körzeti orvossal.

 

„A reumatológiai szakrendelésen három szakorvos asszisztenseként látom el a feladataimat” – mondja Hortay Katalin. Aki nap, mint nap találkozik azzal, hogy akinek „mindene fáj”, bizony nehezen várja ki a sorát, az meg egyenesen dühítő, ha akkor és azonnal nem tudnak segíteni neki.

Szinte az ország minden területéről jönnek a betegek a budaörsi reumatológiára. Ezek részben akut panaszok, krónikus mozgásszervi eredetű betegségek, valamint csontritkulással kapcsolatosak.

Képtalálat a következőre: „rheumatology”

Mi kell ahhoz, hogy minél előbb segítsenek rajtuk?  Például beutaló!

A reumatológiai szakrendelésre ugyanis három hónapnál nem régebbi dátumú beutaló szükséges, melyet rendszerint a háziorvostól kap a páciens, előzetes vizsgálat után. S ez az első vizsgálat alkalmával, illetve ha valaki fél éven túl tér vissza, mindig szükséges. Továbbá a szakrendelésre időpontot kell kérni az információs pultnál, illetve a visszarendelt páciensekkel a vizsgálat vagy kezelés után személyesen beszélik azt meg.

Segíti és gyorsítja az ellátást, ha a páciens a beutalójára felíratja, hogy milyen belgyógyászati betegségei vannak, milyen gyógyszereket szed, milyen műtétekre, beavatkozásokra került korábban sor, van-e gyógyszer allergiája. Nagyon fontosnak a más intézetekben történt reumatológia ellátások, kezelések kórházi zárójelentései, és a korábbi vizsgálatok – CT, MRI, röntgenek, labor – eredményei.

„A fentiekre azért lenne szükség, mert a betegek nem mindig készülnek fel az erre irányuló kérdésekre, esetleg elfelejtenek említést tenni fontosabb, egyéb betegségeikről. Pedig a terápia, gyógyszerelés, fizikoterápia kiírása szempontjából lényeges, hogy, volt-e, van-e például gyomorpanasza egyes, már korábban alkalmazott készítményektől.

Szed-e vérhígítót? Van-e pacemakere? Daganatos betegsége van-e, milyen terápiát kap rá?

A reumatológiát sokan keresik fel különböző igényekkel, például hogy írjon fel az orvos balneoterápiás kezelést, azaz fürdőjegyet.  Mivel a gyógyvíz valóban sok panaszon segít, ennek általában nincs akadálya. De! Ekkor is szükséges a beutaló a szakrendelésre, és az orvosnak tudnia kell, hogy nincs-e például fertőző betegsége az illetőnek. Továbbá a kúra a kiírás dátumától 28 napig kezdhető meg, és 55 nap áll rendelkezésére a betegnek, hogy lejárja a felírt kezeléseket.

A betegek évente 2 alkalommal, 6- 15 alkalmas kúrát vehetnek igénybe, ennél kevesebbet, illetve többet nem lehet kiírni. (Kivéve rehabilitációs célból, csontműtét, sérülés után, akkor lehet maximum 20 alkalom, aminek szigorú szabályai vannak). A balneoterápiás kezelés szakorvosi javaslatra, vizsgálat alapján adható, és nem jár!” – hangsúlyozza a szakember. Hozzátéve: a kúra illetve a lejárat után maximum egy hónapon akezelőlapokat minden esetben le kell adni a szakrendelésen, és személyesen, nem postán vagy a szomszéddal beküldve

Képtalálat a következőre: „rheumatology”

Egyre többen keresik fel a szakrendelőt csontsűrűség vizsgálata miatt. Akinél problémát találnak, annak bizony utána gyakrabban vissza kell térnie, mert ők az orvos által kiválasztott terápiától függően például injekciós kúrában részesülnek, háromhavonta vagy félévente, vagy akár életük végéig.

Szintén visszatérők a rheumatoid arthritises betegek, akiknek három havonta kell bemutatniuk a friss labor eredményeiket a további gyógyszerelés beállítása érdekében. „Ők, akik rendszeres látogatói ambulanciánknak, jellemzően igen nagy türelemmel, megértéssel viseltetnek, ha várakozniuk kell” – jegyzi meg Katalin.

S amit talán gondol: szemben másokkal, akiknek könnyebb a betegségük. A lényeg azonban az, hogy asszisztensként azért fordul most a sajtón keresztül is a mai és leendő betegekhez, mert szeretné „türelemmel, megértéssel, odafigyeléssel organizálni a havi közel ezer ember ellátását, nyomon követését, visszarendelését.”

A reumatológia célja a panaszok enyhítése, a mozgásfunkciók helyreállítása, a deformitások kialakulásának megelőzése.

Kövess minket a facebook-on is: http://bit.ly/2qKMjXW

A bejegyzés trackback címe:

https://budaorsmed.blog.hu/api/trackback/id/tr6912775588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása