Budaörsmed

Budaörsmed

Candida gomba és kezelése

2018. február 04. - Budaörsmed

Bizonyos körülmények között (például ha védekezőképességünk valamilyen oknál fogva meggyengül) a Candida túlszaporodhat, és a legkülönbözőbb akut és krónikus tüneteket mutatva betegségeket okozhat. A candidát tipikus civilizációs betegségnek is nevezhetjük, mert általában a modern világra jellemző felgyorsult életmód egyik következményeként szaporodik el a gomba a szervezetben.

kep.png
Okok

A Candida elszaporodásáért mindenekelőtt mi magunk, az életmódunk tehető felelőssé, ennek megfelelően a visszaszorításáért is magunk tehetünk a legtöbbet. A normális bélflóra-egyensúly általában a nem megfelelő táplálkozás miatt borul fel, amit a túl sok édesség, állati fehérje, kalóriadús szénhidrátok bevitele, emellett kevés friss gyümölcs, zöldség, gabona fogyasztása jellemez. Túl sok természetellenes táplálékfajtát, állományjavítót, színezőt és más adalékanyagokat fogyasztunk, ezek a kémiai anyagok pedig idővel tönkreteszik emésztőrendszerünket és felborítják normális bélflóránkat. Mindehhez szinte már természetesen kapcsolódik az állandó stressz, a kevés mozgás, a gyógyszerek, az antibiotikumok szedése, valamint a különböző hormonkészítmények és szteroidok bevitele.

 

Tünetek

Idegrendszeri tünetek: krónikus fáradtság, állandó ingerlékenység, labilis lelkiállapot, indokolatlan depresszió, koncentrációs nehézségek, alvásproblémák, krónikus migrén.

Légúti tünetek: bronchitis, gyakori megfázás, felső légúti gyulladás, asztma.

Emésztőrendszeri tünetek: gyomorégés, reflux, nyelőcsőgyulladás, puffadás, rendszeres hasmenés vagy székrekedés, bélgyulladás, rohamokban jelentkező éhségérzet, túlsúly, bulimia.

Húgyúti és nemi szervi tünetek: hüvelyi panaszok (viszketés, égető érzés), ciszta, meddőség, menstruációs zavarok, kiütések a nemi szerven, prosztatagyulladás, húgyúti gyulladások.

Egyéb tünetek: kettős látás - homályos látás, krónikus arcüreggyulladás, fülgyulladás, ízületi fájdalmak, rendszeres hőemelkedés, csalánkiütés, ekcéma, hajhullás.

A felsoroltak közül egy vagy két tünet megjelenése nem feltétlenül jelenti a candida túlszaporodását. Azonban, ha egyszerre több jellemző tünet is jelentkezik, akkor érdemes elvégeztetni a pontos diagnózishoz szükséges vizsgálatokat.

 

A Candida elleni első lépés

A Candida fertőzés első tüneteinek észlelésekor az első lépés az emésztőrendszer helyreállítása, csak ezután lesz pozitív hatása a kezelésnek. Abban az esetben, ha a fertőzés már túljutott az első fázison, akkor mielőbbi szakorvosi segítségre van szükség. A méregtelenítés és a béltisztítás ebben az esetben is szükséges, de ezt a szakorvossal egyeztetni kell.

Kerülendő élelmiszerek a Candida diéta során:  cukor, méz és a velük készült ételek és italok, cukrozott müzlik, édességek, finomliszt, fehér pékáru, ecettartalmú élelmiszerek, mártások, öntetek, mustár, ketchup, erjesztett élelmiszerek, (például kovászos uborka), banán, szőlő, citrusfélék, aszalt gyümölcs, befőttek, lekvárok, gomba, kefir és tejföl, sajtok.

 

Candida diéta receptek:

Paradicsomos cukkinikarikák

Hozzávalók:

  • 1 db cukkini
  • 1 bögre paradicsomszósz, vagy 3-4 db friss érett paradicsom
  • 10 dkg füstölt szalonna (ez elhagyható)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 chilipaprika
  • só, bors, kakukkfű

Elkészítése:

  1. A szalonnát kisütjük, a zsírjában megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát. Ha nem használunk szalonnát, akkor olívaolajon pirítjuk meg a hagymát.
  2. Ráöntjük a paradicsomszószt (ha friss paradicsommal csináljuk, akkor lehúzzuk a héját, belevágjuk a megpirult hagymába, és sűrűre főzzük). Közben sózzuk, megszórjuk borssal és bőven kakukkfűvel, és belereszeljük a fokhagymát is.
  3. A cukkinit félcenti vastag karikákra vágjuk, kiolajozott tepsibe fektetjük, és megkenjük a paradicsomos masszával. Sütőben 30-40 perc alatt megsütjük.

 

Paprikás-zsályás csirke

Hozzávalók:

  • 4-6 db egész házi vagy bio csirke alsó- és felsőcomb
  • só és frissen őrölt bors
  • 3 evőkanál házi vagy bio vaj
  • 3 db felszeletelt kaliforniai paprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1-2 evőkanál apróra vágott zsálya
  • 2 evőkanál apróra vágott kakukkfű
  • 1 bio citrom leve és reszelt héja

Elkészítése:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  2. A besózott és beborsozott csirkét helyezzük a megolvasztott vajra egy serpenyőben, és pirítsuk fehéredésig, majd tegyük félre.
  3. A maradék felolvasztott vajhoz hozzáadjuk a paprikát, fokhagymát, zsályát, kakukkfüvet, és 2-3 percig azon pirítjuk. Ezután sütőtálba helyezzük, majd a tetejére fektetjük a csirkecombokat.
  4. Meglocsoljuk fél citrom levével és héjával, sütőben 35-45 percig sütjük. Félidőben megforditjuk a húst, majd leöntjük a maradék citromlével, és készre sütjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://budaorsmed.blog.hu/api/trackback/id/tr4013628028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása