Budaörsmed

Budaörsmed

Mi történik, ha megsüllyedtek a női szerveink?

2018. március 18. - Budaörsmed

Külsőleg törekszünk az álomforma, a szépség, az egészség elérésére, de honnan tudhatjuk, hogy e közben mi zajlik legbelül?

Mi a méhsüllyedés?

A méh helyzetét a szalagrendszer és a medencealapi izmok biztosítják. Úgy működnek, mint egy lengéscsillapító, biztosítják a szervek - a húgyhólyag, a méh, a végbél - normál helyzetének megtartását, alátámasztását. Amikor a gátizmok gyengülnek/sorvadnak, és a méhszalagok megnyúlnak, akkor a szervek süllyedni kezdenek, ami a méh esetében méhsüllyedéshez, később méh előeséséhez vezethet. A méhsüllyedés kialakulását a gátizmok sorvadása mellett, olyan folyamatok is indikálják, amik a kismedencei szerveket nagy erővel lefelé nyomják, és a tartószerkezetet túlterhelik, kimeríthetik.

Okok, amik méhsüllyedéshez vezethetnek:

  • rendszeres cipekedés vagy súlyok emelése, nehéz fizikai munka
  • szökdeléssel, felugrásokkal járó sportok, aerobic, futás, labdajátékok, stb.
  • elhúzódó szülés, nagy magzat hüvelyi szülése
  • krónikus köhögéssel, tüsszentéssel járó betegségek
  • rendszeres székrekedés miatt nagy nyomással járó székletürítések
  • túlsúly - mivel a zsír egy része a szervekre rakódik
  • általános kötőszöveti gyengeség és gátizom gyengeség

Ma Magyarországon körülbelül 1,5 millió ember él együtt különböző gátizom-gyengülésből származó problémával. Mint például: az aranyér, az akaratlan vizeletvesztés, a hüvely gyengesége, a hólyagsérv, a méhsüllyedés, a szél és széklettartási nehézség, a rendszeres orgazmus-hiány. Ez a szám a valóságban sokkal nagyobb, mert a szégyenérzet miatt a betegek erről nem beszélnek sem családtagjaikkal, sem orvosukkal.

Honnan tudhatom, hogy megsüllyedtek e a női szerveim?

5 árulkodó tünet, ami méhsüllyedésre utal:

  • húzó jellegű alhasi fájdalom, ami álló helyzetben, gyaloglás közben vagy nyomásra jelentkezik

  • idegentest-érzet a hüvelyben, ha a méh a hüvelybe süllyed

  • keresztcsonti deréktáji sugárzó fájdalom

  • gyakori vizelési inger, esetleg gyakori székelési inger is

  • bizonyos pozitúrákban fájdalmas szexuális aktus

Általában nem csak a méh, hanem a húgyhólyag és a végbél is érintett, így azok süllyedése miatt további tünetek jelentkezhetnek.

Nőgyógyász csak előrehaladottabb süllyedést tud tapintani, mivel ő fekvő helyzetben vizsgál. Kezdődő tünetek esetén - mint a deréktáji fájdalom, idegentest érzete a hüvelyben, vizelettartási nehézség - érdemes orvoshoz fordulni.

shutterstock_232727674_i.jpg

Önvizsgálat a méhsüllyedés gyanúja esetén:

Tiszta körülmények között, álló helyzetben végezzük a vizsgálatot. Nyúljunk a hüvelybe, és figyeljük meg, hogy milyen magasan helyezkedik el a méhszáj. Majd fekvő helyzetben ismételjük ezt meg. Ha állva elérte a méhszáját és fekve nem éri el, valamint fekve távolabb/magasabban tapintható a méhszáj, akkor valószínű, hogy méhsüllyedése van. Ennek több fokozata van.

Első és második fokozat esetén a műtét intim tornával elkerülhető. Rendszeres végzése során az izmok (mint bármely testedzés során) erősödnek, így a szerveket képesek lesznek alátámasztani. Azonban, ha abbahagyjuk az intim tornát, izmaink fokozatosan ismét gyengülni fognak, és a tünetek újra jelentkeznek. Később műtétre kerülhet a sor.

Ha már nincs visszaút 

Megdöbbentő statisztikai adatok mutatják, hogy a méheltávolítás a világon a második leggyakoribb nagy-műtét. A leggyakoribb okok, amiért a méh eltávolítására sor kerül, a méh fibrómája, azaz kötőszöveti daganata, abnormális méhűri vérzés, endometriosis és a méh süllyedése, előreesése és a kismedencei izmok és szalagok ernyedtsége. A műtétre 10%-ban rákos daganat miatt kerül sor!

A hüvely a kismedence tartófófala. Egy ilyen drasztikus műtét után, amit leggyakrabban tágítással, hüvelyi úton végeznek, a bent maradó hüvelycsonk a legkevésbé lesz alkalmas a tartó, támasztó és örömszerző funkciók ellátására. A kismedencei statika ilyen mértékű felborulása, rövid időn belül a többi szerv süllyedését (hólyagsérv, hüvelysérv, végbélsérv), és ezzel járó komoly intim problémákat hozhat magával.

Mik a teendők, ha nem lehet elkerülni a méh eltávolítását?

Fontos, hogy már a műtét előtti időszakban el kell kezdeni az intim tornát, hogy a műtétig a lehető legjobb állapotba hozhassuk a szöveti tónusunkat. Ez javítja a műtét kimenetelét, eredményét és a rehabilitáció gyorsaságát. Ha ezt a felkészülést elmulasztottuk, és már műtét után vagyunk, akkor extra erőbedobással kell majd gyakorolnunk, hogy megelőzzük a további állapotromlást.

Ne kísérletezzünk innen-onnan összeszedett intim tornának vélt gyakorlatokkal, hanem szakembertől tanuljuk meg, és vegyük komolyan az egyéni programban kapott napi 10-15 perces gyakorlatok végzését. A medencefenék-izmok rendszeres edzésével rehabilitálhatjuk a női szerveket, az izmokat, a szalagokat, és megelőzhetjük a későbbi szövődmények kialakulását.

Szexualitás a méheltávolítás után

Ez a drasztikus műtét sokaknál csökkenti a nőiesség érzetét, és nehéz újrakezdést jelenthet a szexuális élet terén, de ha rendszeresen végzi az intim tornát, rövid időn belül újra visszatérhet a régi élvezetekhez. Az intim zóna megerősíthető és regenerálható, így visszanyerheti magabiztosságát, nőies kisugárzását és önbizalmát.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://budaorsmed.blog.hu/api/trackback/id/tr3713749768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása