Budaörsmed

Budaörsmed

Készen áll gyermekünk az iskolakezdésre?

2018. október 01. - Budaörsmed

Az iskolaérettségi vizsgálat egy komplex szűrés, melynek során a gyermek biológiai, pszichológiai és szociális érettségét vizsgálják.

A helyes iskolaérettség megállapításával elkerülhető az, hogy egy esetlegesen korán beiskolázott gyermeket kudarcélmények elé állítsunk, belecsússzunk abba, hogy gyermekünknél magatartási zavar, dyslexia, dyscalculia, dysgraphia alakuljon ki, azaz olvasási, számolási, írási zavar jöjjön létre.

kids1.jpg

Orvosi szempontból lényeges az érzékszervek, az idegrendszer, a mozgatórendszer alapos vizsgálata: a látás esetében 5 éves korban lehetőség van komplex vizsgálatra, ahol a jól ismert tábláról való olvasás mellett a gyermek tér- és mélységlátásának, a szemfenekének és a színlátásának a vizsgálatára is sor kerül.

A hallásvizsgálat segítségével fény derülhet csökkent hallásra, mely minden esetben fülészeti kivizsgálást tesz szükségessé a későbbi tanulási, magatartási zavarok megelőzése érdekében.

A gyermek vázizomrendszerénél felmérik a gerinc, a végtagok állapotát, az izomerőnlétet. Ilyenkor lehetőség nyílik kiszűrni egy gerincferdülést, egy lúdtalpat vagy például egy mellkasdeformitást, mely utóbbi hatással lehet a légzésre és a szívműködésre is.

A fogaknak az épsége a beszédfejlődés kialakulásában már a korai években is fontos. Az iskolában a jelentősége például a zöngés és a zöngétlen mássalhangzók megkülönböztetésében jelentős, ebben pedig az ép fogazat sokat segíthet.

kids2.jpg

A légzőrendszer, a szív- és érrendszer, a has, a nyirokcsomók vizsgálatával különböző betegségek kiszűrésére válik lehetőség.

Az iskolaérettséghez hozzátartozik az idegrendszer megfelelő fejlettsége. Ezt jelzi az is, hogy a gyermek hogyan viselkedik, mennyire kiegyensúlyozott, mennyire terhelhető.

Az iskolába menetel egyik alapfeltétele az, hogy a gyermek egészséges, jó teherbírású legyen és a kötelező védőoltásokkal is rendelkezzen.

További kérdéseivel kapcsolatosan forduljon hozzánk bizalommal!

Budaörsmed, az Ön Egészségéért

Budaörs, Kossuth Lajos utca 9.

https://budaorsmed.hu/

+36-23 445 480

instagram.com/budaorsmed

A bejegyzés trackback címe:

https://budaorsmed.blog.hu/api/trackback/id/tr3814274609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása