Budaörsmed

Budaörsmed

A tavaszi fáradtság

2018. április 30. - Budaörsmed

A tél végével felszabadultabbnak, frissebbnek, életvidámabbnak érezzük magunkat. Végre süt a nap, az idő felmelegszik, és megszűnik a téli bezártság. Sajnos azonban sok esetben tapasztaljuk ennek az ellenkezőjét. Melankolikus hangulat telepszik ránk, kevés az energiánk, izmaink fáradtak, és úgy érezzük, hogy legszívesebben egész nap aludnánk. Ez a tavaszi fáradtság.

Télen csökken a napsütéses órák száma, rövidülnek a napszakok, lehűl a hőmérséklet, kevesebbet mozgunk, és étkezési szokásaink is megváltoznak. A napsütés hiánya miatt ilyenkor jellemző a lehangoltság, a hideg időjárás miatt pedig kevesebbet mozdulunk ki, inkább meleg otthonunkban töltjük az időt, és jelentősen többet alszunk. A tavasz beköszöntével szervezetünknek nehéz a téli állapotból való átállás, hormonrendszerünknek idő kell, amíg elkezdi a szükséges anyagok termelését, ezért nekünk is tennünk kell, hogy minél hamarabb legyőzzük a tavaszi fáradtságot.

spring_fever_44.jpg

Mit tehetünk a probléma ellen?

A testmozgás fontos az egészségünk megőrzéséhez, a tavaszi fáradtság leküzdésében pedig kifejezetten nagy szerepe van. Mozduljunk ki a természetbe, sétáljunk, kocogjunk, menjünk el kerékpározni, vagy egy erdei túrára. A rendszeres testmozgás javítja vérkeringésünket, erősíti izmainkat, és növekszik az endorfin-szint, amit boldogsághormonoknak is nevezünk, vagyis csökkenti a depresszió érzését.

Étrendünkön is beiktathatunk néhány változtatást. Csökkentsük a zsíros és nehéz ételek fogyasztását, együnk sok friss gyümölcsöt és zöldséget. Inkább együnk többször kevesebbet, hogy minél kevésbé terheljük le szervezetünket a nagy ételmennyiségek egyszeri fogyasztásával. Fontos a folyadékbevitel, igyunk meg napi minimum 2 liter vizet.

A legfontosabb pedig, hogy tegyük rendbe magunkat lelkileg, mentálisan is. Ne engedjük, hogy a melankolikus hangulat eluralkodjon felettünk, gondolkodjunk pozitívan, tanuljuk meg kezelni a stresszt.

 

Kövessetek minket facebookon is: https://www.facebook.com/budaorsmed

 

forrás: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/10388/tavaszi-faradtsag

 

A bejegyzés trackback címe:

https://budaorsmed.blog.hu/api/trackback/id/tr4013880716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása