Budaörsmed

Budaörsmed

A leggyakoribb nyári allergiák

2018. július 05. - Budaörsmed

Hogyan tehetjük elviselhetőbbé a nyári vakációt, amennyiben gyermekünk allergiával küzd?

Javában tombol a nyár, a vakáció is elkezdődött már gyermekeink számára, amely azonban komoly fejtörést okozhat azoknak a szülőknek, akiknek gyermeke allergiára hajlamos.

Az év ezen időszakára jellemző sajnos az allergiás reakciókat okozó növények többségének  – nyáron főleg a pázsitfűféléknek - a virágzása is, mely bizony jelentősen megnehezíti az egyébként kiemelkedően egészséges szabadban való időtöltést.

allergia.jpg

Melyek a leggyakoribb allergia típusok?

A levegőben jelen lévő allergizáló anyagok (mint pl. a pollen, vagy a penészgomba) általában az alsó, illetve felső légutak irritációját okozzák, melyek kétféle allergiás reakció: szénanátha illetve asztma formájában valósulnak meg.

Talán nem árulunk el eget rengető titkot azzal, hogy a szénanátha a jelenleg legelterjedtebb irritációt okozó tünet együttes mind a gyermekek és mind a felnőttek körében.

Az orrdugulással, rendszeres tüsszentéssel, szemviszketéssel járó allergia meglehetősen megviselheti gyermekünk fizikai és lelki állapotát, melynek eredményeként az alvás nehézkessé válhat - a gyermek nem képes megfelelően pihenni - így a tünetmentes órák is kellemetlenné válhatnak számára.

Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy gyermekünk milyen típusú allergiában szenved, mikor van az adott pollennek a szezonja, illetve figyeljünk oda, hogy egyes gyümölcsök, zöldségek szintén összefüggésben állnak az adott virággal, így azok fogyasztása az allergiás időszakban növelheti a tünetek erősségét.

A pollenallergián kívül sajnos egyre gyakoribb problémát jelentenek a különböző ételekre, színezékekre, tartósítószerekre adott intoleranciás reakciók, melyek hasmenés vagy bőrkiütés formájában is megjelenhetnek.

A növényeken túl a nyári időszakban rendkívül fontos odafigyelni a különböző rovarok csípései okozta allergiára, mely hajlamtól függően akár életveszélyes állapotot is előidézhet. Ilyen esetben azonnali orvosi segítségre van szükség, hogy az egészség helyreálljon.

 

Mit tehetünk mi szülők a tünetek enyhítése érdekében?

Amennyiben a gyermekünk hajlamos valamely növényi eredetű allergiatípusra, a megelőzése szinte lehetetlen - ha csak nem szeretnénk gyermekünket szobafogságra ítélni a teljes szezonra -, hiszen a levegőben jelenlévő virágporral való érintkezést nem lehet elkerülni.

Megfelelő óvintézkedéssel azonban javíthatunk a tüneteken. Sőt, Egészségközpontunkban lehetőség van speciális allergiatesztek elvégzése és kiértékelése után megfelelő terápiás kezelés mellett akár a teljes tünetmentesség elérésére is.

A légúti eredetű allergia vizsgálata gyermekek számára is humánus módón zajlik Egészségközpontunkban, az ún Prick teszttel. A vizsgálat során különböző tesztanyagokat csepegtetünk az érintett alkarjára, némely esetben enyhe karcolást ejtünk, azonban a folyamat szinte teljesen fájdalommentes, rendkívül gyors eljárás, mindössze 15 perc alatt gyermekünk már eheti is a jól megérdemelt kedvenc fagylaltját.

A teszt elvégzésére a Budaörsi Egészségközpontban van lehetőség: 2040 Budaörs, Kossuth Lajos u. 9.

További információért, illetve bejelentkezéshez kérjük hívjon minket a +36 23/445-480, +36 23/445-481 telefonszámok valamelyikén.

A bejegyzés trackback címe:

https://budaorsmed.blog.hu/api/trackback/id/tr3714095453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása