Budaörsmed

Budaörsmed

Mik azok az anyajegyek?

2017. július 23. - Budaörsmed

Az anyajegyek is a jóindulatú bőrdaganatok csoportjába tartoznak. Lehetnek veleszületettek, de később is kialakulhatnak. A bőr különböző sejtjeiből indulhatnak ki, leggyakoribb közöttük a festéksejtekből kiinduló festékes anyajegy (melanocyta).

 

Az anyajegyeknek számos klinikai megjelenési formájuk van. Lehetnek néhány milliméter átmérőjű, lapos, sima felszínűek, a bőr felszínéből enyhén kiemelkedők, szemölcsös felszínűek, vagy félgömbszerűen előemelkedők. Felszínükből szőrszálak nőhetnek ki, tapintatuk lehet tömött vagy kocsonyás. A festékes anyajegyet néhány milliméteres, pigmentet nem tartalmazó gyűrű is övezheti.

Az anyajegyek színe festéktartalmuk alapján a bőrszínűtől a sötétbarnáig széles skálát mutat. Egyes esetekben palaszürke is lehet, aminek az oka, hogy a festéksejtek, a bőr mélyebb rétegében, az irhában helyezkednek el és a fedő szövetréteg miatt kékesen tűnek át. A festékes anyajegyek állandóan változó képletek. Bármilyen életkorban újak keletkezhetnek, vagy a meglévők eltűnhetnek. Például a pubertás, a terhesség és a klimax alatt rosszindulatú elfajulás nélkül is megduzzadhatnak, vagy növekedhetnek.

Jóindulatú bőrdaganatok kezelése

A jóindulatú bőrdaganatok kezelése égetéssel (diatermia), fagyasztással vagy laser kezeléssel történhet. A betegek gyakran alkalmaznak ecsetelőket, kenőcsőket ez azonban többet árt, mint használ. Még a jóindulatú daganatok házi kezelése sem javasolt előzetes bőrgyógyászati vizsgálat nélkül. Az anyajegyek eltávolítása mindenképpen sebészi úton kell, hogy történjen, azaz helyi érzéstelenítés mellett a daganat kimetszése, és szövettani feldolgozása javasolt.

Képtalálat a következőre: „dermatologie”

Rosszindulatú bőrdaganatok

A rosszindulatú bőrdaganatokat két nagy csoportba oszthatjuk, a hám eredetűek és a festéksejt eredetűek.

Hám eredetű daganatok

A hám eredetű daganatok közül a két leggyakrabban előforduló típus az alapsejtes bőrrák (basalioma) és a laphámrák(spinalioma).

A  basalioma a leggyakoribb bőrrák: 40 év felett jelentkezik a fénynek kitett területeken, leggyakrabban az arcon és a törzsön – tenyéren, talpon vagy nyálkahártyákon sosem fordul elő. A basalioma lassan növekszik áttétet igen ritkán ad.

A spinalioma ritkábban fordul elő. Gyorsan növekszik, az esetek 1 százalékában ad áttétet, elsősorban a nyirokcsomókban. Szintén a fénynek kitett területeken jelentkezik, de a nyálkahártyán is megjelenhet.

Mindkét bőrrák-típus kialakulásában szerepet játszik a tartós, éveken keresztül fennálló napfénykárosodás. Azoknál, akik tartós napfényhatásnak vannak kitéve – mezőgazdasági munkások, tengerészek – lényegesen gyakoribb az előfordulásuk.

Kövess minket a facebook-on is: http://bit.ly/2qKMjXW

A bejegyzés trackback címe:

https://budaorsmed.blog.hu/api/trackback/id/tr9212683055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása