Budaörsmed

Budaörsmed

Beszéljünk a csontritkulásról – bárki veszélyben lehet

2017. augusztus 06. - Budaörsmed

Az Oszteoporózis, vagyis a csontritkulás olyan betegség, ahol a csontállomány fokozódó csökkenésének révén a csont szerkezetét alkotó gerendák elvékonyodnak, felszívódnak, vagy átszakadoznak.

 

Előrehaladott esetben ennek eredményeként a csont állománya meggyengül, és már kisebb elesésre, minimális külső hatásra, vagy akár spontán (elesés nélkül is) törés következhet be.

Ezért a csontritkulás megbetegedés korai felismerése, valamint a korszerű kezelési lehetőségek ismerete nagyon fontos minden érintett számára.

A csontritkulás korunk egyik legjobban elterjedt, mozgást korlátozó betegsége. A helyi statisztikai eredmények rendkívül rosszak: ötszörösére nőtt az évek során a betegek száma.

A betegek fájdalommentesen szűrhetők az Osteocore 1. Dexatípusú géppel. A mindössze félórás, kényelmesen fekvő vizsgálat során a gerinc, a felkar és a csípő területeken végezzük el a méréseket. A szűrésnek lényeges előnye, hogy nincs sugárzásveszély, és azonnali eredményt kapunk. Így a gyors diagnózis után azonnal kezelést is kaphat a beteg.

Fuß und Sprunggelenk Knochen Aquarell Print Podologie von LyonRoad

A csontritkulás kezelési módjai

Sajnos ez a betegség vissza már nem fordítható, az elveszett csonttömeg nem, vagy csak kismértékben építhető vissza. Megállítani, és a további veszélyt csökkenteni viszont lehet. Ebben az egyre korszerűbb gyógyszeres kezelés segít. Amit kevesen tudnak az az, hogy táplálkozással, és életmódváltással is enyhíthető a probléma. Régi népgyógyászati tanács a tojáshéj fogyasztása. A csontritkulás megelőzésében fontos szerepe van a kalciumnak, és a D-vitaminnak, de nem csupán tabletta formában. A legjobb az lenne, ha az emberek visszatérnének a természetes anyagokhoz, és az egészséges táplálkozáshoz.

A tejtermékekhez, fehérjékhez, magvas ételekhez, halhoz, és napi friss vitaminokhoz. Ebben azonban érdemes szakorvosi tanácsot kérni, mert a mai reklámozott táplálkozási reformok sem feltétlenül egyenlők az egészséges táplálkozással. Az állandó diéta, és folyamatos fogyókúra például az egyik veszélyes kiváltó tényezője a hormonrendszer felborulásának, és a csontritkulás kialakulásának. Ezért leginkább a napfény és rendszeres mozgás ajánlott, hiszen a csontozat egészséges terhelése a csontképzés egyik alapfeltétele.

A csontritkulás tünetei

A legnagyobb probléma az, hogy a csontritkulás folyamata észrevétlen marad, ezért is hívják manapság néma járványnak. A fájdalom már csak akkor jelentkezik, amikor a helyzet már komolyra fordul. A csontképzés-csontbontás egyensúlyának felbomlása 35-40 éves körül kezdődő láthatatlan folyamat. Tünetek nélkül azonban nehéz időben észrevenni, ezért kezelni is. A nők esetében, a menopauza időszakában – a hormonváltozás miatt – mindenképpen érdemes időt szánni a csontritkulást ellenőrző, megelőző vizsgálatra. Nem szabad figyelmen kívül hagyni a korai menzesz elmaradását sem. Itt fontos megjegyezni, hogy a tesztoszteron hormon csökkenése a férfiaknál is éppúgy veszélyt jelent a változás időszakában, mint a nőknél.

A csontritkulást kiváltó okok közé tartoznak: a cukorbetegség, a veseproblémák, a májbetegség, gyomorbél betegségek, de kockázati tényező az alkoholfogyasztás is. A problémák elsősorban a csuklónál kezdődnek, majd az egész csontrendszerben kialakulnak. A mérés mellett csontritkulásra hívja fel a figyelmet az ok nélküli, tehát baleset nélküli csonttörés, az apró repedések, vagy a gerincferdülés. Sajnos előfordul, hogy egy apró csigolyatörést észre sem vesznek a betegek. Mérés esetében mindenképpen figyelmezető jel, ha a csuklóban mért eredmény nagyon rossz.

Csontritkulás vizsgálat az Budaörsi Egészségügyi Központban

Azok a betegek akik úgy érzik, hogy veszélyeztetettség miatt szeretnének vizsgálatot, beutalóval jöhetnek a központba. Veszélyeztetettség lehet a családon belüli, genetikai hajlam, vagy bármi más betegségből adódó kockázat ismerete. Ilyen például a sokízületi gyulladás, vagy a pajzsmirigy betegség. A veszélyeztetett korosztály a változó kórúaké, és az idős embereké, de más kórral összefüggésben is kialakulhat a betegség, így a fiatalokat is szeretettel várjuk egy-egy megelőző vizsgálatra. Ennek eldöntéséhez mindenkinek ajánlható egy rövid csontritkulás rizikóteszt.

1 perces csontritkulás rizikóteszt

  1. Volt-e szüleinek combnyaktörése azért, mert elestek, vagy beütötték a csípőjüket?
  2. Volt-e Önnek csonttörése, amikor elesett, vagy megütötte magát?
  3. Szedett-e szteroid tartalmú gyógyszert több mint három hónapig?
  4. Csökkent –e testmagassága több mint 3 cm-rel?
  5. Fogyaszt-e rendszeresen túlzott mértékben alkoholt?
  6. Naponta 20 szál cigarettánál többet szív-e?
  7. Előfordul-e Önnel gyakorta hasmenés? (pl. gluténérzékenység, Chron-betegség miatt)
  8. Nőknek szóló kérdés: 45 éves kora előtt maradt-e el a havivérzése?
  9. Nőknek szóló kérdés: terhességet kivéve bármilyen okból szünetelt-e a havivérzése legalább egy évig?
  10. Férfiaknak szóló kérdés: Volt-e valaha Önnek potenciazavara, csökkent nemi vágya vagy alacsony férfihormon szintje?

Kettő vagy több igen válasz esetén keresse fel a kezelőorvosát, és kérjen beutalót a csontritkulás vizsgálatra. Taj-kártyáját hozza magával!

Kövess minket a facebook-on is: http://bit.ly/2qKMjXW

A bejegyzés trackback címe:

https://budaorsmed.blog.hu/api/trackback/id/tr4912724278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása