Budaörsmed

Budaörsmed

Táplálkozzunk egészségesen a gasztroenterológus tanácsaival

2017. augusztus 06. - Budaörsmed

Annak ellenére, hogy ma egyre többet hallunk az egészséges táplálkozásról, divatos fogyókúrákról, a bioétkezésről és különféle hatékony táplálék kiegészítőkről, a magyar lakosság nagy része túlsúllyal, magas koleszterin szinttel és ehhez járuló betegségekkel küzd.

 

De mi a megoldás a súlyfelesleg leküzdésére, az egészséges gyomor- és bélrendszeri működés helyreállítására? Milyen veszély fenyegeti az embert, ha nem figyel kellően az egészségére?

A magyar lakosság egészségi állapotáról és helytelen táplálkozási szokásairól nagyon rossz statisztikai eredményeket lehet hallani. A legalapvetőbb feltétele az egészséges táplálkozásnak, akár a fogyókúrának, az, hogy az ember önmagát meggyőzze az egészség fontosságáról, és az életmódváltás szükségességéről. Már olyan egyszerű módszerrel, mint a mindennapi gyümölcs és zöldségfogyasztás, a napi ötszöri kisebb mennyiségű étkezés, a helyesen megválogatott ételféleségek valamint a rendszeres testmozgás – egészen jó eredmények érhetők el. A megoldást főként az emberek tájékoztatásában látjuk, hiszen amíg valaki nincs tisztában a lehetőségeivel és a rossz táplálkozás veszélyeivel, addig nem várható tőle maradandó szemléletváltozás. Ennek megoldására a budaörsi orvosaink rendszeresen tartanak ismeretterjesztő és szűrő klubnapokat.

A sok munka, a rohanás nem kifogás a helyes táplálkozás elmaradására

Nehezen fogadjuk el az ilyen kifogásokat, hogy nincs idő, stresszes az élet, amikor nyilvánvaló, hogy rendszeres cigarettaszünetre és sok más haszontalan dologra van idejük az embereknek. Ez inkább érdektelenség az egészségükkel szemben. A fogyókúrával is az a probléma, hogy az emberek nem akarnak megfelelő időt adni a szervezetüknek, gyorsan akarnak lefogyni anélkül, hogy rendszeresen tennének érte. Fogyókúrás port isznak, zsírégető csodatablettát szednek, közben pedig egészségtelenül élnek tovább. Ilyen esetekben a zsírleszívás sem segít, mert nem ezek a valódi eredmények.

A „Jojó effektus” okai

Ez a szervezet „ping-pong” mechanizmusa. Oda-vissza mennek a kilók egészen addig, amíg az ember nem hajlandó tudatos életmódváltásra, és olyan állandó önkontrollra, ami által a szervezet már nem fúj riadót táplálék elraktározás céljával. Amíg a zsírsejtekott maradnak a bélben, és helytelen marad a tápanyag bevitel, addig előbb-utóbb minden fölösleg szépen visszarakódik a szervezetben.

A tartós súlyvesztés eléréséhez meg kell érteni a szervezet reakcióit. Fontos tudni, hogyan működik a zsírégetés. Amikor például zsírégető tablettákkal, zsírleszívással centiben mérhető fogyás történik, valójában a zsírsejtek ott maradnak a szervezetben, és önmagukat gerjesztve újra hízást okoznak.

Tehát a zsírsejteket kell megszüntetni, illetve a receptorok működését beállítani, amelyhez az emésztés és az étvágycsökkentő gyógyszerek hozzájárulhatnak. A zsírsejtek kontrolljához viszont csak annyi tápanyagot szabad bevinni a szervezetbe, amennyit hővé alakítva le is tud adni. Ez a mennyiség függ az ember napi munkájától, mozgásától, egyéni szervezetétől. A fogyókúrához maximum napi 600 kalóriát szabad bevinni. Sokan nem tudják, hogy a kalóriaszámlálás mellett a zsírégetéshez a pulzusszámot kell emelni. Ehhez pedig a rendszeres mozgás szükséges. Fogyókúránál kiemelt szerepük van a fehérjéknek is, mert 30%-os zsírégető hatásuk van.

Es una nueva moda que se adoptó tanto en los restaurantes como puertas adentro de los hogares. ¿Te animás a sumarte? Te compartimos unas ideas para que lo experimentes.

A szervezetnek szükséges tápanyagok

Zsírokra szüksége van a szervezetnek, a zsírokban oldódó vitaminok miatt. Korunk betegsége a kövérség, aminek egyik fő oka az, hogy a bevitt zsírok nem jók. Összességében a szervezetnek 30% zsírra van szüksége, de csak a jó fajtából. Fontos az állati zsír és a növényi zsír aránya, a zsírmennyiséget mérni lehet a vérben, az érfalban, a vörösvértestben. Sokkal több halat kellene fogyasztaniuk az embereknek, és szintén jófajta olajat tartalmazó napraforgót, dióféléket, lenmagot és a különböző gyógynövényeket.

Nagyon egészséges ételkombináció a sajt és a dió, vagy a joghurt és a lenmag együtt. Mindennap kellene fogyasztani zöldséget, gyümölcsöt. Asztalunkon minden nap legyen barna, vagy valamilyen magvas kenyér, ha arra nem vagyunk érzékenyek. Ezek nemcsak a kövérség ellen jók, hanem az infarktus és a gyulladások megelőzésére is. Összességében, amennyiben betegség nem áll fenn, az egészséges táplálkozás nem jelenti egyetlen ételnek, élelmiszernek a tilalmát sem, ugyanakkor fontos a helyes és rendszeres étrend összeállítása. Fontos az étkezési napló vezetése, amely az orvosnak is segítségére lehet különböző panaszok esetén.

Gyomorpanaszok, melyekkel feltétlenül orvoshoz kell fordulnunk

Ha bármilyen gyomor vagy emésztési panasz visszatérő, illetve huzamosabb ideig tart, akkor feltétlenül orvoshoz kell fordulni. Például a gyomorprobléma, a gyomorégés lehet pillanatnyi stresszes állapot következménye is, ami az aktuális helyzet rendeződésével magától megszűnik. Sokkal fontosabb a primer prevenció, azaz, hogy bizonyos életkor után panaszmentesen is megtörténjenek a megfelelő szűrések. Ezért bármilyen más gasztroenterológiai betegséggel kerül hozzánk a beteg, 50 év fölött ajánljuk neki elvégeztetni a vastagbélrák szűrést. Örökletesen 40 év felett is előfordulhat, és 1%-ban a 30 évesek között is találunk polypust, amiből kialakulhat a daganatos betegség. A nők valamivel tovább védettebbek, amíg az ösztrogén védi őket. Ezekre a veszélyekre azonban fontos felhívni a figyelmet.

A bélrendszer leggyakoribb betegségei

A vastagbélrák sajnos egyre magasabb számban jelenik meg és az egyik legnagyobb számú okozója a halálnak, míg a gyomorrák időben felismerve és kezelve ma már egyre inkább gyógyítható.

Gyakori betegség a hasnyálmirigy gyulladás. Továbbá a betegek 30 százaléka küzd reflux betegséggel, ami a nem megfelelő táplálkozás és a túlsúly következtében alakul ki, de lelki okokra is visszavezethető.

Egyre ismertebb a helicobacter pylori nevű baktériumfertőzés, amely a gyomor- és nyombélfekély gyakori okozója. Ez a baktérium az emberi szervezetbe jutva a gyomor- és nyombél védő nyákrétege alatt él évtizedeken keresztül és krónikus gyulladást okoz. A helytelen táplálkozási szokások mellett elsősorban ezek a tényezők okozhatják együttesen a fekély, majd ezt követően, évekkel később a gyomordaganat kialakulását.

Az elváltozások idővel komoly panaszokat okoznak, mint az égő, görcsös, étkezéssel összefüggő fájdalom, gyomorsav túltengés, émelygés, hányás, és puffadás. A gyomorban és a nyombélben lévő elváltozások az új, modern műszerekkel pontosan diagnosztizálhatók, s komplex gyógyszeres kezeléssel ma már teljesen megszüntethetőek.

Érdemes itt is megemlíteni az epehólyag bántalmakat, amelynek jele a sárgaság és azonnali orvosi kezelést igényel. Ide sorolhatjuk még a hasnyálmirigy megbetegedéseit, a máj vagy epebántalmakat is. Ezek szintén kizárólag orvos által előírt, szabályozott diétával kezelhetők. Ha pedig vírusfertőzés okozza a problémát, megjelenik a láz, a hasi görcs. Az antibiotikumnak is lehet káros következménye, mert legyengítik az immunrendszert, és olyan bélflórákat is elpusztítanak, amire szükségünk van.  Mindezeket a védőanyagokat megkapja a csecsemő az anyatejben, valamint természetes módon találkozik vele elsőként a szülőcsatornán keresztül.

Az ételallergiáról

Az allergia is az immunrendszer téves működése miatt jön létre, ami lehet örökletes is. A megelőzés miatt is olyan fontos a csecsemőkori anyatejes táplálás.  A gyomor- és bélműködés többtényezős, de főként alkati dolog, ami mellett az említett egészséges táplálkozás és az allergénekkel szembeni tudatosság sokat segít. Az allergiát megszüntetni kevésbé lehet, de odafigyeléssel tünetmentessé tehető. A legismertebb talán a tejcukor érzékenység, valamint a különböző ételek okozta allergia. Kevesen tudják, hogy a légúti panaszok hátterében is állhat ételallergia a helytelen táplálkozás következményeként. Ilyenkor egyszerűen el kell hagyni minden ételféleséget, és naplót vezetve mindig csak egy-egy ételt visszavenni az étrendbe. Így kiderül, hogy melyik okozza a tüneteket, amit azután nem szabad tovább fogyasztani.

Gasztroenterológiai szakrendelés

A szakrendelésünkre háziorvosi vagy társszakmák beutalójával lehet jönni előjegyzéssel. Sürgős esetben természetesen bárkit ellátunk soron kívül is, magánrendelésünkön.

Kövess minket a facebook-on is: http://bit.ly/2qKMjXW

A bejegyzés trackback címe:

https://budaorsmed.blog.hu/api/trackback/id/tr6612724306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása